Общинската художествена галерия в Карлово представя една изложба на известния български скулптор Недко Кръстев /1949-2015/. Тя е посветена на първата годишнина от смъртта му. Николина Канарова - негова съпруга, колежка и муза, съавторка на част от проектите, избра произведенията, които да представи на публиката. Експозицията съдържа преди всичко скулптури от камък - Недко бе един от най-добрите ваятели. Талантливата му ръка превръща морената, речния камък и гранитния къс в човешки лик, красива метафора или образ на митично същество. В изложба има още акварели и живописни платна. Недко е от Плевенското село Дебово, но той последва своята любима в родния и град Карлово.
За Недко Кръстев като художник, скулптор, общественик, мислител и поет, като вдъхновен мечтател и неуморен работник на страната на Доброто може да се говори с часове. Но всичко това е отразено в неговото изкуство, сподели пред "Марица" Нина Канарова. През последните години той работеше по книгата „И ТИ“, която смяташе за най-важния етап от своята мисия. Недко обясни това в нейното подзаглавие "За духа и душата, за сърцето и разума, за истината тук и сега на земята и за пътя ни над небесата - Млечния път. Затова специално място в изложбата е отредено на тази книга - все още в единствен екземпляр”, уточни Канарова.
„Недко казваше, че тя ще бъде разбрана и приета тогава, когато нас вече няма да ни има на земята. Това е духовна книга. Писахме я трима –Бог, Недко и аз, защото ние сме едно цяло, а накрая всичко написано от нас трябва да мине през мен, преди да се публикува”, споделя Нина Канарова. Недко писа Книгата 12 години. Основната тема е свързана с отговорите на най-важните въпроси, които мислещият и търсещ истината човек си задава през целия си съзнателен живот – за произхода, за смисъла и същността на живота, за пътя на човека към осъзнаването на своя Божествен произход, като най-висшето творение на Създателя./Марица.бг