Германските власти водят разследване за причините за сблъсъка на два пътнически влака в Бавария, но версията за терористичен акт не се разглежда, предаде ТАСС, като се позова на представител на федералната полиция в Германия.



В катастрофата, станала тази сутрин в района на град Бад Айблинг, между гарите Розенхайм и Холцкирхен, загинаха 4 души, а около 150 бяха ранени, като от тях 40 са в сериозно състояние.

В 12 ч. местно време (13 ч. българско) правоохранителните органи ще дадат пресконференция за катастрофата.

На мястото на катастрофата работят десетки спасителни екипи, в това число и хеликоптери. Пътищата, водещи към зоната, са затворени, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителят на баварската полиция Матиас Кнот поясни, че районът, в който са се блъснали челно двата влака, е близо до река Мангфал. Местността е труднодостъпна и хълмиста, предаде Асошиейтед прес.

Хората, изваждани от влаковете, са прехвърляни през реката от другата страна, където ги очакват линейки, добави говорителят.

При сблъсъка единият от влаковете е дерайлирал, а няколко вагона са се преобърнали, съобщиха по-рано агенциите.

Двата сблъскали се влака са на компанията Мередиан, предаде Ройтерс.

Междувременно световните агенции предадоха, че жертвите на инцидента вече са осем, а около 100 са ранени, от които 55 са в тежко състояние.

Пострадалите са откарвани с хеликоптери и с лодки от недостъпната зона, в която стана катастрофата в района на град Бад Айблинг. Влаковете се блъснаха челно край река Мангфал, между гарите Розенхайм и Холцкирхен, в гориста и хълмиста местност. В резултат на удара и двата влака са частично дерайлирали и са се вклинили един в друг. Спасителните екипи вадят хората от вагоните и после с въжета и хеликоптери ги прехвърлят от другата страна на реката, където ги чакат линейките.

Обикновено линията, на която се блъснаха влаковете, се използва от хора, отиващи на работа в Мюнхен. По това време е имало обикновено и много деца във влаковете за Мюнхен, но тази седмица учениците са в зимна ваканция, посочва Асошиейтед прес.