Документ на ООН за миграцията, който държавите членки трябва да обсъдят, създава напрежение сред политическите партии по чувствителната тема за мигрантите. 

Според БСП подписването на глобалния пакт за мигрантите ще превърне нелегалната миграция в легална. От ВМРО смятат, че този документ е опасен и ще доведе до катастрофални последици за страната ни. „Този документ се фокусира по-скоро върху икономическата миграцията”, заяви пред Нова телевизия Даниел Стефанов, политолог от Европейския съвет за външна политика. „Този документ е доста балансиран. Моят проблем с този документ е, че той не ни обвързва с нищо. Няма да се промени нито политиката в Берлин, нито във Виена, нито в София, ако се подпише, или не се подпише.

Това е документ, който цели да се потвърдят някакви принципи. Ние имаме по-различен и по-голям проблем. В бъдеще ще виждаме какъв проблем имаме с икономическата имиграция”, коментира Стефанов. Според него, тъй като населението в България и Европа е намаляващо, скоро ще има голяма нужда от легална икономическа миграция. Според евродепутата Ангел Джамбазки от ВМРО обаче документът е проблемен. По думите му „пактът дефинира миграцията като положителен глобален феномен, който е източник на благоденствие и иновации”. „Това е толкова абсурдно изречение.

Тези хора не идват тук, за да заместват трудовата сила. Те идват тук, за да получат германските социални помощи”, коментира Ангел Джамбазки. Според него в документа предложението за България е да направим коридори за мигрантите. „Когато сме на турската граница, не може да си позволим да правим отворени маршрути”, заяви Джамбазки.