Минимум една паралелка от пловдивска професионална гимназия от есента ще стартира с дуално обучение, прогнозира в ефира на Дарик зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. По думите му на този етап 20 големи компании биха могли да се включат в средното образование в града и в следващите 18 месеца да започнат конкретна работа с пловдивски паралелки. Процесът е дълъг, но това е пътят да се избегне недостигът на кадри в редица професии. На национално ниво вече има няколко пилотни проекта, в които има сътрудничество от страна на Германия, Австрия и Швейцария.

Дуалното образование дава възможност за ранно кариерно ориентиране. Стефан Стоянов препоръча на родителите на бъдещи гимназисти внимателно да проучат пазара на труда и да преценят дали да насочват децата си непременно към висше образование или към дуално обучение. Статистиката сочи, че в момента в България се обучават 50 000 бъдещи икономисти, на голяма част от които ще се наложи преквалифициране.

Община Пловдив може да бъде медиатор между бизнеса и училищата, коментира още Стоянов. Още преди години започна процесът на преминаване на професионалните гимназии от държавна към общинска собственост. Дуалното обучение дава шанс на бизнеса, държавата и училищата да направят образованието прагматично. На запад в този вид обучение учениците три или четири пъти седмично са на специализация в някоя компания и така практически изучават процеса на работа. Там могат да започнат работа веднага след завършването си, добави зам.-кметът.