Ново земетресение с магнитуд 5,1 по скалата на Рихтер беше регистрирано по крайбрежието на Тайван. Трусът е бил на 17 км от град Хуалян, а огнището му е било на дълбочина от 11 км.

В петък в Тайван беше регистрирано земетресение с магнитуд 6,4. То отне живота на 40 души. Около 100 остават в неизвестност.Кметството на южния град Тайнан започна разследване за престъпна небрежност срещу строителя на рухналия 17-етажен блок, след като в основите му бяха намерени за пълнеж празни тенекии от олио.

Столицата на Нова Зеландия – Уелингтън, също беше разтърсена днес от земетресение. Трусът е бил с магнитуд 5,7, съобщи новозеландската сеизмологична служба, цитирана от Ройтерс.

Епицентърът на труса бил на 35 км югоизточно от градчето Сейнт Арно, в северната част на Южния остров. Няма съобщения за пострадали и разрушения.

В Нова Зеландия често стават земетресения. През 2011 г. трус със сила 6,3 опустоши областта Кентърбъри на Южния остров, срина със земята град Крайстчърч – втория по големина в Нова Зеландия, и предизвика смъртта на около 200 души, припомня БТА.