13 обвинения за престъпления по служба и злоупотреба с власт са повдигнати срещу бившия командир на карловската бригада ген. Димитър Шивиков. Това съобщиха от пловдивския военен съд, където ще се гледа делото. Процесът е насрочен за 24 февруари. Събрани са 51 тома с доказателства, 82 войници, офицери и кметове са призовани като свидетели.

Разследващите твърдят, че в 11 случая генералът е предоставил безплатно техника, високопроходими автомобили и войнишки труд на кметове за различни мероприятия. Законът е изисквал той да сключи с управниците на населените места проектодоговор за услугите срещу заплащане, който да бъде одобрен от командването на Сухопътни войски. Това обаче не се е случвало. Нанесени са щети за 43 729 лв. на армията.

На 18 май 2014 г. Шивиков разпоредил на свои подчинени да осигурят озвучаването на мотокроса, който се провел на пистата в с. Васил Левски, а на 29 и 30 април същата година изпратил военни да посрещат официални гости в Клисура. Униформени са взели участие и в строителни дейности в ловния парк на Карлово.Кметът д-р Емил Кабаиванов ще бъде разпитан на процеса.

Ген. Шивиков ще отговаря и за използване на петима редници от карловската бригада за ремонт на личното му жилище в София. Те му правели замазки, боядисвали, монтирали мебели. Военна полиция ги заварила на място в апартамента след анонимен сигнал.
Самият ген. Шивиков е отказал да дава обяснения на по време на досъдебното производство. Той е на свобода с парична гаранция от 1000 лева. Трима известни столични адвокати ще го защитават в съда.