Извънредно положение бе обявено в канадската провинция Алберта, където продължава борбата със стихиен горски пожар.

Силните ветрове създават опасност от разрастване на пожара, който вече унищожи над 1600 сгради в град Форт Макмъри и стана причина за най-голямата евакуация в историята на провинцията.

Огнената стихия вече заплашва летището и пет малки населени места на 50 км южно от града. Властите потвърдиха, че хотел северно от главния терминал на летище е опожарен, съобщи Ройтерс.

Силните ветрове са най-големият проблем, но фактор е и горещото, сухо време. Огнеборците очакват пожарът да се засили през следобедните часове и да продължи и вечерта.

Град Форт Макмъри, който има важно място в канадския добив на петрол от петролни пясъци, бе опразнен и 88 000 жители - евакуирани успешно, посочиха властите. Очаква се много от евакуираните да пристигнат в столицата на провинцията град Едмънтън, който е отдалечен на 435 километра. Хиляди са потърсили подслон в центровете за настаняване на петролни работници, разположени северно от града. Канадското подразделение на "Шел" съобщи, че е отворило центровете си за настаняване на работници за евакуираните.

На единствения път, по който жителите се насочват към безопасни райони, е станала катастрофа, при която има загинали. Няма данни за изчезнали хора.

Пожарът се е разпространил на площ от над 10 000 хектара. Водната инфраструктура е силно повредена и на хората се препоръчва да преваряват водата, преди да пият.
В борбата със стихията са се включили 250 пожарникари, както и противопожарна авиация.

В помощ са изпратени самолети и хеликоптери на ВВС, както и военнослужещи, съобщи премиерът Джъстин Трюдо, цитиран от ТАСС. Той изрази съпричастност към жителите на града и увери, че те ще получат цялата необходимата помощ.
 

/БТА/