Правителствени хакери от чужди страни продължават да атакуват личните имейли на американски сенатори и техните помощници, а сенатската служба по сигурността е отказала да им осигури киберзащита, оплака се снощи сенаторът демократ Рон Уайдън, цитиран от Асошиейтед прес.

В писмо до лидерите на Сената той предупреди, че обекти на такива кибератаки са електронните пощи на неуточнен брой сенатори и техните помощници. Не се казва дали става дума за сенатори и от двете партии. Подобни методи били използвани от агенти на руското военно разузнаване при опитите им да повлияят на изборите в САЩ през 2016 г., добавя АП.

Сенаторът от щата Орегон не уточнява кога са били регистрирани хакерските атаки, но според служител от Сената, пожелал анонимност, това е ставало през последните седмици и месеци. Уайдън казва, че отделът, занимаващ се със сигурността в Сената, е информирал конгресмените и техните помощници, че няма пълномощия да се грижи за сигурността на личните им имейли, а само за служебните.

Говорителка на отдела отказала коментар по въпроса пред АП. "Това следва да се промени, - пише Уайдън в писмото си. - Изборите през ноември все повече наближават, Русия продължава атаките срещу нашата демокрация и Сенатът просто не разполага с време, за да си позволи лукса да отлага решаването на този проблем.

"Сенаторът е предложил законопроект, който да позволи на отдела по сигурността да предлага киберзащита на личните имейли и електронни устройства на законодателите по същия начин, по които защитава служебните им електронни пощи и компютри. От интернет гигантите Гугъл и Майкрософт, които предлагат популярни частни електронни пощенски кутии, също са отказали коментар, предаде БТА.

Кремъл далече не единственият източник на безпокойство, твърди експертът по киберсигурност от Тексаския университет Мат Тейт, който е и бивш служител от британското разузнаване. "Има много страни, които се интересуват какво мислят и какво вършат американските сенатори, и търсят начини как да им влияят. Целта на тези хакери) не е само да "изплюят" на открит достъп в интернет информацията (от тези частни имейли)", посочва експертът, цитиран от АП.