Оказва се, че уж толкова полезната овесена каша, така популярните овесени ядки и прочее продукти, не са полезни за всеки. Причината е в т.нар. фитинова киселина, която се съдържа в овесения булгур.

Тази киселина потиска усвояването на калция в червата. Затова гастроентеролозите препоръчват на хората, склонни към остеопороза, особено жените над 45-50 години, да редуват сутрешната закуска от овесени ядки с други видове пълнозърнест булгур - от елда и царевица. 

По същата причина лекарите не одобряват и т.нар. монодиета само с овесени продукти, защото съществува прекалено висок риск от отмиване на калция от костите. Най-добре съчетавайте овесената каша с пресни плодове и продукти, помагащи за усвояването на калция - сирене, извара, кисело мляко.