Президентката на Южна Корея Пак Гън Хе се извини през сълзи за скандала с нейна довереница, който разтърсва страната от няколко дни, и обеща да сътрудничи на разследването, предаде Ройтерс.

В кратко телевизионно обръщение към нацията, с треперещ глас, Пак заяви, че прокуратурата трябва да изясни цялата истина около случая и всички замесени, включително самата тя, да понесат своята отговорност.

"Трудно ми е да си простя и да спя през нощта, чувствайки болка", заяви 64-годишната президентка на Южна Корея. Тя допълни, че сърцето й е разбито.

Представител на прокуратурата отказа да коментира дали Пак ще бъде разпитана - нещо, което би било безпрецедентно в историята на страната.

Рейтингът на южнокорейската президентка е спаднал до абсолютно "дъно" в историята на страната от 5 процента - спад от 12 на сто в сравнение с миналата седмица, показа проучване на социологическия институт "Галъп", публикувано днес.

Прокуратурата междувременно арестува късно снощи бивш помощник на Пак, смятан за централна фигура в скандала за задкулисно дърпане на конците, търговия с влияние и незаконно облагодетелстване. Джон Хо Сьон е бил задържан по подозрения, че е предавал поверителни документи на Чхуе Сун Сил, дългогодишна приятелка и довереница на президентката.

Джон е вторият човек от вътрешния кръг на Пак, арестуван тази седмица във връзка със скандала. Първият е Ан Чен Бом, бивш съветник на президента, задържан в сряда.
Самата Чхуе, на 60 години, също е в ареста.

Ръководителката на основната опозиционна сила в Южна Корея, Демократичната партия "Заедно", Чу Ми Е заяви, че извинението на Пак е неискрено и единствената й цел е била да остане на власт.

"Президентката трябва да махне ръцете си от държавните дела", призова Чу.

Тя обаче не стигна дотам да поиска директно оставката на Пак. Много южнокорейци настояват президентката да се оттегли.

Репутацията на първата жена президент в историята на Южна Корея пострада тежко, след като стана ясно, че тя е съветвана за управлението на държавните дела от Чхуе - нейна дългогодишна приятелка, която не заема какъвто и да било официален пост и не е преминала никакви проверки. Жената, която се подвизава като шаман и лидер на култ, е заподозряна, че е използвала връзките си с Пак, за да изнудва за пари южнокорейски компании като технологичния гигант Самсунг.

Чхуе се върна в неделя в Южна Корея от Германия, където бе избягала, и бе задържана във вторник.

"Моля, простете ми. Съжалявам". "Извърших грях, който заслужава смърт", каза тя в прокуратурата.

Жената е дъщеря на мистериозна религиозна фигура, Чхуе Те Мин, самопровъзгласил се за лидер на религиозен култ - Църквата на вечния живот. Той става духовен наставник на Пак след убийството на майка й през 1974 г.

Според южнокорейски медии Чхуе е наследила от баща си, починал през 1994 г., прекомерно и зловредно влияние върху бъдещата президентка.

Пак Гън Хе е дъщеря на южнокорейския диктатор Пак Чон Хи, който идва на власт с военен преврат през 1961 г. и управлява страната 18 години, преди да бъде убит през 1979 г.

/БТА/