Миналата събота в предаването „Карбовски: Втори план” видяхте какво става понякога, когато искаш да направиш добро...

Това беше история за семейство цигани и цяло едно село, което се бунтува срещу тях, иска да ги изгони.

Това е една история за мене и за цяло едно село, което трябва да ми прости онова, което сторих – не като журналист, а като човек – разказа Карбовски - помните ли преди време имаше една жена, която продаде детето си в Гърция? Там нарекоха детето „русия ангел“, защото то беше албинос. Познавам неговата майка – казва се Сашка. Преди повече от две години на моя въпрос: „Ти, Сашке, защо продаде детето си?”, Сашка отговори – „Защото исках да си купя къща”. Питах я Сашка: „Ако имаш къща – ще престанеш ли да продаваш децата си?”. Тя каза – да. Речено - сторено. Събрахме пари и купихме една стара българска къща на Сашка в българското село Ветрен. Две години по-късно отидох в село Ветрен, за да кажа на Сашка, че за пореден път аз няма да й плащам водата. Обаче тоя път в селото ме нападнаха селяните. Наругаха ме, само дето не ме набиха”...

Селяните са категорични – махайте семейството на Сашка от селото ни, провалиха ни живота.

Екипът на Карбовски пък се натъкна на ужасна гледка – две от малките деца в това семейство, оставени самички, заключени, плачещи, голи на цимента в стара барака, без вода и храна, в продължение на часове...

После дойде и полиция, и линейка и социалните, които взеха децата временно, за да преценяват родителския капацитет на майката, зарязала ги в тази мизерия...

И след всичко това се появи най-голямата дилема на Карбовски и екипа: КАКВО ДА СЕ ПРАВИ?

Да се изгони Сашка и  семейството с децата точно преди началото на зимата? А селяните да продължат да кълнат и страдат?

Или да се спасят селяните от Ветрен?

И Карбовски ви попита – дайте съвет. Кажете какво да направим.

Получиха се стотици отговори. Ще ви спестим тези с желание за кастрация на малцинствата и обвиненията – ти защо правиш добро на цигани?!

И ще ви покажем малка част от това, което сами написахте.

ПРЕДАВАНЕТО – ВТОРИ ПЛАН, ГЛЕДАЙТЕ ТУК:

Част 1: http://www.btv.bg/video/shows/karbovski-vtori-plan/video/proekt-napravi-dobro-1-chast.html

Част 2: http://www.btv.bg/video/shows/karbovski-vtori-plan/video/proekt-napravi-dobro-2-chast.html

Решенията на развълнуваната нация, в кратки откъси:

С. Караниколова

„Проблемът ви с циганите е личен в случая, но в същото време е проблем на цяла България и това, което можете да направите според мен е да задействате всичките си сили и да се опитате да повлияете на хора, които могат да променят системата в България: социална и съдебна. Знам, че звучи силно и може би невъзможно, но съдбата на българското общество зависи от това. Ето как аз виждам нещата: Тези ниско еволюирали хора живеят в порочен кръг, който не може да се прекъсне без да има наранени, и със сигурност няма да дойде от тях самите. И този кръг нараства като чума поради високата раждаемост. Както казах, което се видя на репортажа е точно отражение на реалността в цяла България: Майка която има три деца манипулира системата, за да оцелява, игнорирайки майчините си задължения, просто защото не знае дори, че има такива, по този начин е отгледана и тя. Тези деца за нея са средство за доход, причина да има тя купони за пазаруване, от които не се знае колко храна и се видя, че никакви дрехи не стигат до самите деца. С изключение на едно към което явно е привързана. Тези деца израстват без нужния контакт и любов на майката, което е изключително важно за основата на едно общество. Хора които са израстнали с такъв пример за манипулация и неспособни да обичат и съчувстват винаги ще правят това, което знаят най-добре, и точно това правят!

За да се прекъсне този порочен кръг трябва да се заставят циганите да имат само по едно дете, както в Китай, с условия, че работят и има условие за отглеждане на деца, тогава може и повече, ако искат. Законите които важат за всички да се прилагат много строго и за тях, (което не се случва в момента), за да се спрат побоища, изнасилвания, кражби и своеволия!

В. Кисова

Знайте само едно господин Карбовски, проблемът не е само Ваш. Решение има. Поне аз го намерих за себе си. Извинявам се, пиша накратко, но, ако приемате съвети - махнете тези хора , само не знам с вътрешното си Аз какво ще правите?

Е. Войникова

Направи добро...изяж....Не би следвало да има институция, която да върне деца в тази безкрайна мизерия. Не би следвало да има деца, които в Ромските квартали живеят така (има!). Не може ли просто да им се взимат децата, когато няма условия .... И да се регулира раждаемостта ИМ! Абсурда, в който живеем....

А. Георгиева

Карбовски, вместо да купуваш къщи, купи някакъв микробус или линейка на старо, контрацептиви, намери лекари доброволци и направи пътуваща клиника.

С. Василева

Г-н Карбовски, тежко ми беше да гледам! От доста време не живея в България, но съм омъжена за българин и винаги съм се чуствала такава! Не съм расистка дори искам да помогна!! Смятам, че не може да се помогне! За голямо съжаление, дори и да махнеш тези хора от там, те пак ще дойдат! Дори да не са точно тези, ще дойдат други! Те скоро ще са навсякаде! Правилно правите, че се опитвате да ги интегрирате, защото ще трябва някой да го прави! Надявам се да може да се помогне и на семейството, и на селото!

Д. Енчева

Конкретно за Сашка. Децата трябва да се отнемат НЕЗАБАВНО. Тя трябва да бъде осъдена за престъпление. С безотговорното си поведение тя създава предпоставки за смърт на децата си. Обърнете внимание, че за неплащане на издръжка на дете, законът предвижда наказателна отговорност. Да се намери бащата и да бъде осъден, защото той е не по-малко отговорен. Законът предвижда пробация. И двамата родители трябва да бъдат лишени от родителски права, което няма да е сложно, предвид всички доказателства, а и свидетели, с които разполагате. Децата да бъдат настанени в защитено жилище и свободни за осиновяване. Казвам свободни, защото няма да зависят от подписа на Сашка и бащата, декларации за отказ и други подобни недоразумения на закона.

С. Георгиева

Темата за интеграцията на цигани и имигранти с българи с нашата нация е много болна. Интеграция с такива хора не става, не съм расистка, нито националистка, но хора, които не искат да работят и които по някакви закони си мислят, че трябва някой друг да ги отглежда и ,,помага,, - с такива хора интеграция не става. Помага се на човек, който прави нещо или се опитва да прави нещо и му се помага, но хора, които не искат да работят и живеят на гърба на други хора, такива хора само се отглеждат с нашите ,,помощи,,.Те възпроизвеждат само деца, за които ние всички българи работим съвестно на по 2-3 работи.

С. Орозова

Тъй като гледах епизода "Направи добро...", у мен останаха противоположни чувства. Много ви подкрепям за идеята, но защо не дарихте имот или каквото и да било друго на българи (болни,бедни и т.н.). Дори и да прозвуча клиширано, има толкова много нуждаещи се, но за разлика от циганите, образовани, умни и заслужаващи помощ хора. Чест ви прави, че се извинихте на гражданите в селото...

М. Добрев

Американската поговорка - " пътят към Ада е построен с добри намерения " е много подходяща за новия ти епизод. Безумно е как тъпеят и гледат тъпо органите на реда и бърза помощ в такъв случей и всеки с - " чаи се обадя на дежурния да види кво да правя " - абсурдно ! Тук в Америка при оплакване за такъв случей веднага идва полиция и взима децата, без да се обаждат на дежурния си. Арестуват се родители , и се правят за пример пред медиите и в социалните мрежи. За да има долно унижение. Затворът е задължителен.

П. Николова

Жителите на това село НЕ заслужават да живеят по този начин!