За близо петнадесет години, откакто е учредена, кампанията „Българската Коледа” е събрала около 30 милиона лева. Това прави средно по 2 милиона годишно.

 

Сиреч 15 години една трета българи – от деца, през работещи, до пенсионери, са отделяли по левче за есемес, за да докажат съпричастието си към благотворителността.

 

 

 

Дотук добре. После започват другите неща.

 

И на левчето на хорицата ли ДДС? Ми за 15 години това си е откровена кражба на 6 милиона от благотворителността им. Които се поделят между държавата и частните мобилни оператори. Добавете после и по 20% върху закупените апарати, консумативи и други и излиза, че комай половината от парите на добронамерените благотворители отиват в хазната!

 

Но това е най-малкият цинизъм.

 

Да сте чули обаче някой от народните представители да е дарил поне левче на „Коледата”? Аз поне – не. Ама то у депутат съвест – колкото у циганин честност...

 

В замяна на това обаче се нагледахме на умилителни снимки как една самообявила се за „лидер на опозицията” дама меси коледна питка. Или как един любящ татко събрал фамилията си в някой от шестте си апартамента. Или как обичан дядо премиер поканил внуците в резиденцията си край София.

 

Трогателно направо. Само дето не и много благотворително, а направо цинично.

 

Но и това не е големият цинизъм.

 

Народното събрание си вдигна бюджета на едни 62 милиона лева за 2018 г. Това пак прави над два пъти парите на „Българската Коледа”, събрани за 15 години. Да сте чули случайно, че от „икономиите” (това са най-вече глоби от отсъствия) се е откъснало и левче за „Коледата”? Аз поне, колкото и да се ослушвах – не.

 

Парламентарно представените партии се радват на годишни субсидии, които надхвърлят поне с път и половина 15-годишната сума, набрана за „Българската Коледа”. Да сте чули или видели стотинка да са заделили за страдащи от хронични болести деца?

На МВР-то му вдигнаха парите на 1,3 милиарда лева. В резултат, когато две храбри българки им заведоха на крака циганки джебчийки, полицията приложи към тях „Благотворителната Коледа” и ги пусна по живо, по здраво. Да си крадат пак...

 

Че и на т.нар. Министерство на отбраната вдигнаха „благотворително” бюджета на 1,2 милиарда лева. Аз пак не спирам да се питам – от кого ще се отбраняваме? От Македония или от Сърбия (единствените ни не-натовски съседки), или кого ще нападаме?

Спомням си по време на социализма един много чаровен професор написа някаква статия, която ужасно разгневи тогавашния министър на отбраната бай Добри. И той заръчал на дъщеря си Аксиния да предаде на професора, че е хулиган.

 

Отговорът на бачо Кольо (проф. Николай Генчев, светла му памет) бил железен – „предай на баща си, че аз може и да съм хулиган, но съм написал поне 40 книги, а той пък не е никакъв министър на войната, щом за 40 години не е организирал ни една”.

Естествено, далеч съм от мисълта България да бъде въвлечена в някакъв военен конфликт (макар че американците стръвно се опитват да го сторят). Но ако пак се върна на темата за „Българската Коледа”, хич не ми изглежда логично на фона на парите, събрани за нея за 15 години, народецът ни да плаща само за една година на Министерството на отбраната 40 пъти повече за нещо, което всъщност не ни носи нищо.

 

Ами онези „благотворителни” 50 млн. лева, които държавата отпусна за подслушването? Бих направил анкета – кого от обикновените хора това го интересува?

 

Но няма да го сторя, защото знам отговора - никого, ама абсолютно никого. Знам обаче и това, че 50 млн. са два пъти повече от онези 25 милиона, които управниците се назлъндисваха да отпуснат за онкоболните.

 

Ами онези 110 млн. за ДАНС? Досега не съм видял ни една крупна тяхна акция, освен залавянето на дребни кокошкари. Но както се вижда, и през 2018-а пари ще лапат на едро. „Държавна благотворителност”...

 

За НСО-то пък направо не ми се мисли. Те си заработиха едни 32 млн. лева предварително. А покрай председателството ни на ЕС кой знае още колко ще смъкнат.

 

Бедата е, че пак ще бъде на нашия клет данъкоплатещ гръб.

 

Както впрочем и всичко, което изброих по-горе.

 

Сиреч властта пак ще бъде мащеха за реалните благотворители на „Българската Коледа”, но реален Дядо Коледа за обслужващите я държавни чиновници...

 

Тъжното е, че и в новогодишното си приветствие държавният ни глава напомни предимно за благотворителите от "Българската Коледа", но не и за грабителите от управленските банди, които и да са те.