Приятелка на Хасна Айбуласен, братовчедката на Абделхамид Абауд, е изиграла ключова роля в откриването му, пише в. "Фигаро" и публикува разказа на жената пред две френски телевизии. Абауд беше един от атентаторите в Париж, които на 13 ноември убиха 130 души. Той беше ликвидиран при специална операция в Сен Дени, северно от Париж на 18 ноември в апартамент, нает от него. В него бяха и Хасна и още един мъж, които също загинаха в операцията, информира БТА.Жената от разказа, публикуван във в. "Фигаро", е представена като Соня, но това не е истинското ѝ име. Заради това, че тя е съдействала на полицията, жената се страхува за живота си и живее в друг град, под друго име, далеч от близките си, като е променила напълно навиците си и е под полицейска защита.

Младата жена разказва, че на 15 ноември е била с Хасна, когато някой ѝ се обадил от Белгия и поискал от нея да отиде в предградието на Париж Обервилие, в промишлена зона близо до магистрала и да се срещне там с Абауд. Хасна взима със себе си Соня и на място извиква парола. Тогава от близките храстите излиза Абауд. Той инструктира Хасна да му намери нови дрехи и апартамент, в който да се скрие. Едва тогава Соня разбира за кого става дума.

"Вие участвахте в онова, което се случи на 13 ноември?", пита Соня го и Абауд веднага ѝ се похвалва, че е бил в групата стрелци, които откриха огън по посетителите на ресторанти и барове в Париж. Тогава Соня го пита защо е убил невинни хора и той ѝ казва, че това не са невинни жертви.

"Тези хора не бяха невинни. Виж какво става у нас в Сирия", ѝ отвръща Абауд.

Соня си спомня, че говорейки за атентатите, той има много доволно изражение, все едно, че е излязъл на пазар и е намерил стока на промоция. Пред Соня Абауд разказва, че е искал да нападне търговски център, комисариат и детска ясла, но нещата се объркали. Разказва, че се е върнал от Сирия без официални документи, придружаван от сирийци, иракчани, французи, германци, англичани. Общо били 90 души, върнали се от Сирия във Франция, и сега се намирали навсякъде в района Ил-дьо-Франс (около Париж), допълва Соня, като се позовава на думите на Абауд.

След като Хасна и Соня си тръгват от мястото на срещата, Соня съветва приятелката си да издаде Абауд, но тя отказва. Когато остава сама, Соня подава сигнал на специалния номер за сигнали в случай на атентати - 197. Научила от Хасна на кой адрес ще се укрива Абауд, тя го предава на полицаите.

Днес Соня признава, че животът ѝ е труден и че след като е сменила името си, не може да се върне на работа. Всички нейни документи са все още на старото ѝ име, което й пречи страшно много в ежедневието ѝ.