Може би понякога не ни се вървяи, но всекидневието ни рядко зависи от шанса или от късмета, през по-голямата част денят ни зависи само от самите нас. Това е правилото, което Стивън Ковей нарича „принципа 90/10“. Как той може да промени живота ви? Разберете сега:

„В живота ни не можем да контролираме едва 10% от случващото се. Не можем да предвидим или предотвратим забавянето на полета ни, не можем да предотвратим счупването на някой електронен уред. Но това, което можем да контролираме, е нашата реакция при подобни случаи.

Останалите 90% от събитията, които ни се случват, са продиктувани от нашата реакция.

Представете си, че закусвате със семейството си. Но дъщеря ви случайно бута чашата ви с кафе и изцапва ризата ви. Рязко се изправяте и я навиквате, защото не внимава. После обвинявате и съпругата си, защото е сложила чашата твърде близо до ръба на масата. Отивате да се преоблечете, но когато се връщате, виждате, че разплаканата ви дъщеря нито си е приключила закуската, нито е приготвила раницата си за училище.

В резултат на това, дъщеря ви закъснява за училище. Съпругата ви бърза да отиде на работа, а вие трябва да закарате дъщеря си до училище. Понеже и вие закъснявате, карате невнимателно. Освен че закъснявате, осъзнавате, че сте забравили важни документи у дома. Началото на деня ви е било ужасно и този лош „късмет“ се запазва и през останалата част на деня. Нямате търпение денят да свърши. Прибирате се вкъщи, поздравявате съпругата си и дъщеря си. И двете са кисели и между вас се усеща напрежение.

Защо сте имали лош ден?

А. Защото дъщеря ви ви е заляла с кафе.

Б. Защото дъщеря ви е изпуснала училищния автобус и е трябвало да я закарате до училището.

В. Защото е имало задръстване и сте закъснели за работа.

Г. Защото сте реагирали неправилно на ситуацията.

Верният отговор е „Г“. Вие сами сте провалили деня си, както и деня на цялото ви семейство. И затова е отговорна реакцията ви. Няма какво да направите за разлятото кафе, но можете да контролирате емоциите си.

А всичко можеше да е различно.

Кафето се разлива върху ризата ви и дъщеря ви е на ръба да се разплаче. Тогава казвате нещо: „Няма нищо, просто внимавай следващия път“. Отивате в спалнята, преобличате се, събирате документите, които ви трябват за днес. Тогава се връщате и виждате, че дъщеря ви тъкмо излиза, за да хване училищния автобус. Целувате жена си за „довиждане“, отивате на работа, пристигате 5 минути по-рано и енергично поздравявате колегите си.

Две различни развръзки, започнали по един и същ начин. Всичко зависи от реакцията ви в такива моменти. Разбира се, можете да обвинявате другите за проблемите си и да се оплаквате, че нищо не върви, но нима това някога е дало резултат?

Ако някой ви изпревари на пътя, оставете го. Не се опитвайте да го настигнете. Какво значение има, ако пристигнете няколко секунди по-късно? Припомнете си правилото 90/10 и спрете да се тревожите.

Самолетът ви закъснява, графикът ви за деня е съсипан. Не си го изкарвайте на персонала около вас – те не са виновни. Оползотворете времето си – прочетете някоя книга или се запознайте с някой интересен човек сред останалите пасажери.

Никога няма да съжалявате, защото сте опитали правилото 90/10, напротив – ще се учудите от прекрасните резултати.“