Протест се провежда пред Съдебната палата в Стара Загора в подкрепа на момичето, което твърди, че е убило изнасилвача си.

Както писахме, в понеделник 18-годишната Мария е била примамена в дома на  Богдан Динев - мъж с над 20 години "стаж" в затвора. Той  й посегнал, а за да се защити, момичето взело джобно ножче и наръгало няколко пъти мъжа. Впоследствие Динев починал от кръвозагуба.

Мария се предаде сама в полицията, където бе задържана за 72 часа. Очаква се днес да стане ясно каква мярка ще наложи прокуратурата и дали съдът ще се съгласи с искането на протестиращите да я освободи.

Момичето няма противообществени прояви и не е осъждано. Ученичка е в елитно училище в Стара Загора и с отличен успех е завършила учебната 2015/2016 година. Тя работела в заведение след навършване на пълнолетието си, за да подпомага семейството си в издръжката. Именно на работното ѝ място пострадалият е осъществил контакт с нея.

„Мария ми разказа, че на 25 юли е отишла до дома на Богдан. След това тя е била заключена в дома му и са започнали насилствените действия. Това е учебникарски пример за неизбежна отбрана – борила се е за живота и честта си. Призовавам прокуратурата незабавно да я освободи", коментира за Нова ТВ адвокат Валентин Димитров, който е поел защитата на Мария.

По думите му, с него се е свързала една от жертвите на Богдан, която преди години скочила от четвъртия етаж. „Тя каза, че ще разкаже своята история", поясни адвокат Валентин Димитров.

За починалия Динев се говори, че освен другите му противообществени прояви, за които е лежал в затвора, отговаря и за не едно изнасилване.