Около 100 души са се събрали пред входа на Нервно-инсултното отделение в МБАЛ-Пазарджик, където се гледа искането за по-лека мярка на Иван Евстатиев, предаде Радио "Фокус" - Пазарджик. Един от протестиращите стои пред входа на болницата с плакат с надпис "Д-р Евстатиев, ти си злодей! Законността и Стрелча ще помнят твоето насилие!".

Протестът се охранява от десетина полицаи и две патрулни коли. Изнесеното съдебно заседание на Районния съд в Панагюрище вече започна в отделението. Хората търпеливо изчакват пред входа на сградата резултата от заседанието.

"Приемам с недоумение решението на Районния съд в Панагюрище да проведе съдебното заседание по искането за по-лека мярка на Иван Евстатиев в Областната болница в Пазарджик". 

Това заяви по-рано днес адвокатът на Евстатиев - Ташкена Колчева. 

"Нямам правна обосновка за това решение. Представила съм експертизи, които доказват тежкото здравословно състояние на Евстатиев. Те не са поръчани от мен, а от прокуратурата и от съда. Експертизите показват освен наличие на мозъчен инсулт, бъбречна недостатъчност втора към първа степен и диабет", допълни Колчева.

Изнесеното заседанието на Районния съд в Панагюрище бе насрочено по искане на защитата на обвинения в сексуално насилие над 16-годишно момиче бивш кмет на Стрелча. 

Искането на адвокатите е за по-лека мярка за неотклонение от наложеното му задържане под стража. То е свързано с влошеното му здравословно състояние.