Страхът от влошаване на здравословното състояние, дори настъпването на смърт, е силен мотиватор за много хора, искащи да откажат цигарите. Това каза психологът Бисера Борисова по повод Международния ден без тютюнопушене, предава агенция "Фокус".

Плашещата истина за пушачите 

Тя коментира, че поради тази причина много хора търсят съдействие от специалисти, когато решат, че искат да откажат цигарите, но не могат да се справят сами. „Това е съвсем нормално, защото не е лесно един навик да се изкорени. Определено психотерапията и хипнотерапията може да помогне и да намали първоначалните отрицателни усещания, които всеки един пушач изпитва при отказа от цигари“, каза още Борисова.

По думите ѝ психолозите могат да помогнат в борбата с този навик, но най-важното е човекът, който търси помощ и подкрепа да бъде мотивиран да спре цигарите. „В този ред на мисли, то определено страха е силен мотиватор, въпреки че аз съм против това и като професионалист, и като човек. Моделът, който аз използвам при моите клиенти е да ги накарам да се стремят към нещо положително, да ги мотивирам, а не да ги карам да се страхуват от това, че могат да се разболеят или прочие. Има много начини да се разболеем и едва ли само цигарите причиняват проблеми със здравето“, коментира Борисова.

Тя заяви, че трябва да се търси път към това дадения човек да бъде мотивиран за един по-добър живот и жизнен стандарт. „Тоест начина е чрез „Мотивация към“ – да имаме един по-добър и продуктивен живот. И наистина когато откажем цигарите много бързо се усещат промените – прилива на енергия и сила, така че много пушачи, които са се страхували да спрат цигарите, спирайки ги веднага започват да усещат положителните неща, които се случват с живота им и това ги прави щастливи и ги мотивира да не посягат към кутията какво и да се случи. Така че лично според мен това е по-добрия начин. Да, страхът също е средство, но той може да доведе до едно много силно психично напрежение от това, че например последната цигара може да ни разболее от рак или друга болест, което пък в крайна сметка прави човека нестабилен в психо-емоционално състояние, което по скоро го тласка отново да запали цигарата“, уточни Борисова.

Психологът подчерта, че не е невъзможно даден човек да се откаже от цигарите и не е толкова трудно, колко си мислят много хора. „Найважното е да се намери индивидуален подход към всеки един пушач, защото не при всички работи едно и също. Някои казват: „От днес хвърлям кутията и повече няма да посягам към цигарите“ – така и става, но при други напракитика същото бива непосилно. Така че наистина е хубаво ако сме решили да спираме цигарите да се посъветваме със специалист“, допълни Борисова.