В своя безцветен костюм германският канцлер Ангела Меркел изглежда като сива мишка, твърде засрамена, за да се изправи пред германското общество след плахото си решение да позволи съдебно разследване срещу комик, който е обидил турския президент Ердоган. Тя е олицетворението на лицемерие и двойни стандарти.

Миграционната ѝ политика е самоубийствен акт, който даде сили на фашистката десница в Германия... и така нататък. Това е само част от подигравателния тон, с който руските държавни телевизии показаха германския канцлер през последните седмици. Нито един германски лидер не е бил толкова критикуван от руската пропагандна машина от рухването на комунизма насам, пише в свой коментар The Economist.

Едва преди години руснаците смятаха Германия за един от най-близките си съюзници. Редица обществени допитвания показват, че те все по-често я смятат за враг. За разлика от бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който сега лобира за Путин, Меркел се превърна в твърд идеологически опонент за руснаците. Тя зае категорична позиция срещу руската агресия в Украйна и кампанията от лъжи за легитимирането ѝ. Според един от съветниците на Меркел именно лъжливото отричане от Путин, че „зелените човечета“, които превзеха Крим, са били руски войници, е било повратната точка за нея.

Путин се възползва отлично от слабостите на другите държави. Сега Кремъл работи усилено, за да изостри вредите за Меркел от собствената ѝ политика на отвореност към бежанците. „Путин дава всичко от себе си, за да свали Меркел от власт, и разполага с много инструменти, за да го постигне“, казва експертът по Русия в института DGAP в Берлин Щефан Мейстер.

Един от тези инструменти е телевизията, както насочена към домашната аудитория, така и към рускоговорещите навсякъде по света, включително и каналът 3m в Германия. През януари руският първи канал излъчи репортаж за 13-годишно момиченце от руско-германски произход, което било изнасилено от група имигранти в Берлин. Репортажът предизвика протести от етнически руснаци и антиислямски активисти в Германия. Германската полиция скоро научи, че историята е измислена, но руската телевизия продължи да я излъчва. Руският външен министър Сергей Лавров дори обвини Германия в прикриване на истината.

Измамата в т. наречената „Афера Лиза" шокира германската общественост. Русия използваше подобни тактики за дезинформация при войната срещу Украйна, но никога в Германия. „Руснаците отидоха твърде далеч", казва Майстер. „Те до голяма степен загубиха германското доверие".

"Бях свикнал да гледам на Русия като на стратегически партньор и конкурент", казва Родерик Кризеветер, депутат от Християндемократическата партия на Меркел (CDU). „Сега тя се превърна в потенциален враг". Дори привържениците на т. нар. остполитика, германската традиционна политика на сближаване Русия - главно отстоявана от членове на лявоцентристката Социалдемократическа партия (SPD), младшите партньори в правителството, почувстваха разочарование.
Малкото останали симпатизанти на Русия като Александър Рар, директор на германско-руския форум в Берлин, апелират към дълбоко вкоренения страх от война на страната си. "Най-важният въпрос в момента не е Украйна, в предотвратяване на трета световна война", казва Рар.

Някога Москва разчиташе на бизнес отношенията си  с Германия, за да гарантира добрите си отношения с нея. Но сметките излязоха грешни. Сред германските търговски партньори Русия вече е след Чехия. Преди ЕС да наложи санкции над Москва заради Украйна, на Русия се падаха 4% от търговските отношения на Германия. Сега те са под 2,4 на сто. "Нашата главна цел е да покажем, няма да приемем нарушаване на следвоенните договорки", казва Маркус Кербер, директор на бизнес организацията BDI.

Но и това не е всичко. Кремъл се опита да привлече на своя страна Социалдемократическа партия на Германия, за да разцепи германската управляваща коалиция. Лидерът на партията Зигмар Габриел, който е и икономически министър, бе приет от Путин в Москва през миналата есен и се съгласи с изграждането на „Северен Поток 2“ - газoпровод, който трябва да заобиколи Украйна и балтийските страни. ЕС обаче може да блокира сделката, а Меркел ще бъде щастлива, ако проектът се провали, казва един от съветниците ѝ.

Още по-важна може да бъде евентуалната отмяна на санкциите през юни. Свалянето им е бъде сериозна победа за Путин и поражение за Меркел. Но Франк-Валтер Щайнмайер, външен министър на Германия и член на СПД, защитава по-дипломатично сътрудническо с руснаците, смятайки че без тях „нито един важен международен конфликт не може да бъде решен“ (неглижирайки факта, че именно Русия причинява много от тях).

Путин поддържа връзки с партии от двете страни на политическия спекър - крайната десница и крайната левица. Един съюзник е дясната Alternative für Deutschland (AFD). Друг е бившата комунистическа партия Die Linke. Много привърженици на ксенофобското движение Pegida също са про-Путин настроени. При антиимигрантски митинги през миналата година в Дрезден, където Путин е бил разпределен като офицер от КГБ през 1980 г., демонстранти развяваха руски знамена и скандираха „Помогнете ни, Путин". Руските пропагандни дейности в Германия накараха BND, разузнавателната служба на Германия, да започне разследване.

Сега Меркел вече разбира, че антипатията на Путин към нея е вследствие на слабост, а не на сила. Твърди се, че на среща с канцлера преди десетина години Путин, който е бил наясно, че Меркел се страхува от кучета, е вкарал черния си лабрадор в стаята. Меркел просто замръзнала, а Путин само се усмихнал.

Говорещата перфектно руски и израснала в Източна Германия, Меркел разбрала жеста на Путин.

"Разбирам защо направи това – за да докаже, че е мъж, каза тя на група телевизионни репортери. "Русия няма нищо обаче, нито успешна политика, нито икономика. Те имат само това", е казала тя. 

Още анализи четете в Investor.bg