Централните руски медии отразяват вчерашната голяма пресконференция на президента Владимир Путин. Наред с официоза "Росийская газета" някои поместват почти пълните отговори на държавния глава, други като "Независимая газета", "Известия" или "Новие Известия" - извадки от тях, подробно описват събитието или дават оценка на президентските контакти с печата, съобщи Би Би Си.

Путин направи равносметка на отминаващата година, но заобиколи всички остри икономически въпроси, пише "Газета". На повечето въпроси, зададени вчера, Путин неведнъж бе отговарял и само повтори вече казвани неща, отбелязва "Ведомости".

Според политолога Михаил Виноградов руските власти са решили да не разчупват модела, наложил се през последните години, с "въпроси, по-остри от отговорите".

В редакционен коментар "Ведомости" изтъква, че това бе 11-ата голяма пресконференция за Путин, че откакто управлява страната, той е прочел и 12 послания към парламента, освен това 13 пъти е общувал с народа в "пряка линия" по телевизията. "А ни поздравява и по случай Нова година. Лесно е да си представим колко му е втръснало на президента всичко това", отбелязва вестникът.

Според него съдържанието на тези слова и разговори като цяло не се променя много, никой не чака от Путин нито някакви пробиви, нито подробни честни отговори на острите въпроси. "За какво са тогава тези ритуални мероприятия, идещи от някакво лъжливо схващане за демокрация? - пита се изданието. - Нали всичко в страната е под контрол."

Според всекидневника руският лидер добре е овладял изкуството да бяга от съдържателни отговори и да отвлича вниманието на публиката, парира хитрите въпроси с шеги, кухи извинения или с поток от цифри и думи на друга тема. Политолозите анализират не толкова отговорите на държавния глава, колкото контекста - как и с какъв тон ги е изрекъл и какво е останало зад кадър, коментира аналитичката Екатерина Шулман.

"Ведомости" сравнява маниера на Путин с този на други харизматични лидери като Фидел Кастро или покойния Уго Чавес. Последната му пресконференция впрочем кара някои експерти да твърдят, че харизмата на Путин намалява, добавя вестникът.

"Образът на Путин се трансформира от народен президент на цялото руско население в политически неутрален държавен стратег, човек функция с избледняла харизма, изпитващ дискомфорт пред публика, изгубил интерес към управлението и вътрешната политика", заявява в мрежовото издание "Карнеги" наблюдателката Татяна Становая.

Вчера Путин за пръв път се изказа по повод пътните такси за тежкотоварните автомобили, срещу които тираджиите протестират вече от месец. Той не само изрази съчувствие към "бачкаторите", които "се трепят" зад волана, но предложи и вариант за уреждане на конфликта - проверка дали са обосновани тарифите, прозрачни ли са финансовите потоци, също и отмяна на транспортния данък върху тежките камиони, пише "РБК дейли".

Изявлението на президента се вписва в старата му стратегия - той не отстъпва пред натиска, а оптимизира нещата, коментира политологът Игор Бунин.

Путин оставя новия данък, но премахва транспортния - "това изглежда като компромис, но не и отстъпка, нещо като психологически парадокс". Руската власт си има принцип, че няма право да отстъпва, но трябва да намира начин за договорки на друг терен, обяснява експертът.

Транспортният данък в Русия отдавна трябваше да бъде отменен, "но като насрещна стъпка към бизнеса решението е добро", смята генералният директор на холдинга "Совтрансавто" Владимир Тян.
 

/БТА/