Днес руският президент Владимир Путин ще направи посещение в Турция, което се очаква да направи Анкара отново ключов партньор на Москва в Близкия изток. Основно събитие вероятно ще бъде предвиденото подписване на спогодба за изграждане на газопровод "Турски поток" - не по-малко значение обаче има геополитическият дневен ред, пише "Комерсант".

В контекста на предприетото от сирийската армия с участието на руска авиация настъпление срещу Алепо Москва държи да си гарантира подкрепата на Анкара, която си остава член на западната коалиция, но избягва да критикува Русия.

"Съответно при нарастващия натиск върху Москва от страна на Запада евентуални договорки с президента Ердоган може да отворят за руското ръководство възможности за дипломатическа контраигра със Запада", посочва вестникът.

Освен това ръководството на Русия се стреми да убеди Анкара да затвори каналите, по които получава помощ блокираната в източните квартали на Алепо въоръжена опозиция, разчитала досега именно на турската подкрепа, добавя "Комерсант", цитиран от BBC.

Курсът на Ердоган се променя на 180 градуса, което поражда въпроси - най-вече дали Турция е надеждна ако не като съюзник, то поне като партньор на Русия, пише в редакционен коментар "Независимая газета".

Западните експерти не виждат траен и надежден партньор на Москва в лицето на Анкара, независимо че както се твърди, между Путин и Ердоган има много прилики. И двамата се смятат за бащи на нацията, и двамата имат скептично отношение към Запада, недолюбват опозицията и недържавните медии. С една дума, между Москва и Анкара може да има само тактическо партньорство особено защото Русия не може да предложи на Турция повече, отколкото западните страни, се казва в материала.

Руско-турският конфликт открои една ясна тенденция от последните години: враговете на Русия се множат, а истинските приятели не стават повече. Днешните партньори и съюзници на Русия най-често са съюзници по интереси. Защото Русия не успява да формира някаква общност от страни, обединени с нея от общи ценности, принципи и стремежи, констатира "Независимая газета".