Президентът на Русия Владимир Путин извърши кадрови промени в някои федерални органи, предаде ТАСС, като цитира съобщение на официалния президентски портал за правна информация.

Сред освободените от длъжност са първият заместник-председател на Следствения комитет на Руската федерация Василий Пискарев и заместник-председателят на СК Юрий Нирков.

В президентския указ не се посочват причините за уволнението на осем високопоставени служители на правоналагащите органи и назначаването на 12 други, но, както отбелязва "Файненшъл таймс", това става по-малко от месец след създаването на Национална гвардия под прякото командване на президента и се възприема като стъпка за укрепване на дисциплината в силовите структури, които са опора на властта на Путин.

С указа също така се назначава Игор Краснов, известен следовател, отговарящ за разследването на убийството на опозиционния политик Борис Немцов, за заместник-председател на СК.

Сред уволнените са също Дмитрий Неклюдов, заместник-министър на вътрешните работи за Република Крим, отговарящите за транспорта в два федерални окръга и шефовете на две управления на Федералната служба за изпълнение на наказанията - в Москва и Свердловска област.

Промените се тълкуват и като подготовка за парламентарните избори през септември и президентските през 2018 г.
Британският вестник припомня, че в събота с указ бе назначен бившият финансов министър Алексей Кудрин за заместник-шеф на президентския Икономически съвет.

Макар и очаквано, назначението бе потвърждение, че Кудрин - един от най-дългогодишните довереници на Путин, засилва влиянието си.

Според "Файненшъл таймс" някои от уволненията изглеждат свързани с обществено недоволство от поведението на конкретни личности. Copwatch.ru - група наблюдатели, които документират случаи на полицейско насилие и корупция, похвали смените на шефовете на затворите в Москва и Свердловска област, припомняйки стари скандали.

"Има надежда за положителна промяна", заяви групата.

(БТА)