Внезапна проверка на бойната готовност започна в 5 часа тази сутрин в руския Южен военен окръг по заповед на върховния главнокомандващ Владимир Путин, предадоха осведомителните агенции. По тревога са вдигнати още Черноморския флот и Каспийската флотилия. "В съответствие с решението на върховния главнокомандващ от 5 часа тази сутрин войските на Южния военен окръг, отделни съединения на въздушнодесантните войски и военнотранспортната авиация са приведени в пълна бойна готовност. От този момент пристъпихме към внезапна проверка на бойната готовност на войските на югозападното стратегическо направление", обяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

Сутринта на 8 февруари командирите на части и съединения са получили секретни пакети с указания да се изнесат в указаните райони и полигони, информира тв "Звезда".

"Необходимо е да бъде отработен целия спектър от задачи, решавани от органите за управление и войските, в това число и по борба с терористични заплахи, ликвидиране на последствия от природни и техногенни катастрофи. Ще се оценят и възможносттите на съединенията да извършват марш и създават нови групировки", обясни някои от целите на мащабното учение Сергей Шойгу.

По време на маневрите ще бъдат задействани авиация и сили на ПВО. Ще бъде проверена готовността им да отразяват въздушни удари на противника и да защитават важни военни и държавни обекти.  

На финала на внезапната проверка ще бъдат проведени мащабни оперативно-тактически учения.

По поръчение на Шойгу ръководството на маневрите на Черноморския флот и Каспийската флотилия ще поеме лично изпълняващия длъжността главнокомандващ на ВМФ адмирал Владимир Корольов. В районите на морските учения ще бъдат изпълнявани практически задачи, гласи първоначалната информация без да се уточнява какви конкретно ще бъдат те.