Напрежението и засиленото полицейско присъствие в Раднево навлизат в третия си ден. В серия от сблъсъци снощи прерасна вторият пореден протест заради побоя над трима младежи в града. Ранени са трима полицаи и шестима протестиращи.

Още 7 служители на реда са с различни натъртвания от хвърляни по тях предмети.

Сутринта в Раднево беше спокойна, но тази вечер най-вероятно ще има нови протести.

Днес се очаква районният съд да разгледа мерките за неотклонение на задържаните четирима младежи за сбиването в началото на седмицата.

Дамян Георгиев, един от участниците в протеста, разказа, че насилие има от поне две години. Въпреки сигналите, на практика нищо не се е променило.

Трябва ли на агресията да се отговаря с агресия? „Не е това начинът. Но не е редно и полиция и жандармерия да отцепват града – всичко да се прави едва ли не за защита на ромското население, при положение, че за защита на българите няма такива истории”, коментира той.

„Радвам се, че има млади хора, които показаха, че не трябва да бъдем толерантни към такива лица. Ние трябва да застанем срещу това, което се случва”, каза пред bTV кметът на Раднево Теньо Тенев, който подчерта, че ще е начело на протестиращите.

Защо чак по време на демонстрациите се сети за незаконните постройки в гетото? „Ако бях кмет втори мандат... аз съм от 5 месеца кмет. Има си време да стане всичко. Не може при заварено положение 7.5 млн. липси, със забавени концесионни вноски, да се захванем първо с ромите”, отговори Тенев.

Той хвърли вината за сегашната ситуация не само върху предишния кмет, но и върху органите на реда, които, по думите му, не са си свършили работата навреме.

В махалата

Ромската махала на Раднево е почти безлюдна след втория ден на протести. От около 750 жители са останали не повече от 40 – предимно мъже.

Спрели са децата от училище, докато ситуацията не се успокои. Благодарят на жандармерията, която удържа стотиците недоволни, които тръгнаха към махалата вчера вечерта. „Щеше да стане пълен ужас. За няма нищо не може да се случи такава трагедия”, коментира млад ром пред камерата на bTV.

Той и съседите му защитават тезата, че побоят е чисто битов инцидент. А за местния тартор Сурай се говори само с добро – бил помагал на хората, бил „стабилен човек, уважаван човек”.

Какво се случи вчера?

Стотици хора преминаха на шествие до ромската махала в града, където полицията се опитваше да ги спре.

Въпреки мерките за сигурност, напрежението в крайна сметка ескалира.

След като недоволните пробиха полицейските заграждения на една от улиците, те започнаха да хвърлят бомбички, камъни и шишета с вода срещу полицейския кордон.

Представители на медиите също бяха обект на агресия.

Полицията отвърна на нападенията и мина в настъпление. Накрая служителите на реда успяха да разделят с кордон недоволните граждани на две.