200 картини и пластики, собственост на община Пловдив, са изчезнали, а полицията прави разследване какво се е случило с тях. За липсата е станало ясно преди месеци след приключване на голяма инвентаризация. От общината са подали сигнал в МВР и прокуратурата, потвърдиха и от администрацията на Пловдив.Полицията разследва кражба или присвояване в особено големи размери. Липсващите предмети с художествена стойност са оценени на 100 000 лева, като по-голямата част са платна, рисувани по време на пленери през социализма, обясниха експерти, съобщава "24 часа".

Част от изчезналите картини били поставени в общинския съвет, в различни читалища и други сгради на местната администрация в града под тепетата. Някои от платната пък преди години били излагани в градската галерия, но след това следите им се губят.

Директорът на градската галерия в Пловдив Красимир Линков разказа, че част от изчезналите платна са рисувани от чуждестранни художници, които са идвали в Пловдив на международни пленери, организирани през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век.

Директорът на градската галерия в Пловдив Красимир Линков е участвал в 7-членната комисия от изкуствоведи, назначена от община Пловдив, за да направи инвентаризацията.

Сред творците, които са рисували и подарили на община Пловдив картини, имало руски, сръбски и полски автори.

Мистериозната липса на 200 произведения на изкуството била разкрита след пенсиониране през 2013 г. на дългогодишния домакин на общината под тепетата, който бил “материалноотговорно лице” и завеждал всички предмети с художествена стойност, разказаха запознати със случая. Когато новият служител, отговарящ за наличностите, започнал да приема огромния културен фонд на Пловдив, бързо започнал да установява, че има картини, които се водят налични само по документи.

Тогава по решение на ръководството на общината била стартирана мащабна инвентаризация на всички културни ценности, натрупани от средата на миналия век. Създадена била специална 7-членна комисия от изкуствоведи и експерти, които да проверят детайлно какви са липсите във фонда на общината. Сред участниците в комисията е и шефът на пловдивската градска галерия.

Така в началото на лятото на 2015 г. става ясно, че откраднати или присвоени от длъжностни лица през годините са между 200 и 225 картини, пластики и скулптури. Не е ясно обаче защо в продължение на години пенсиониралият се домакин е продължавал да води по документи, че тези стотици платна са налични.

Мистерията около изчезването на картините се заплита и заради факта, че същият пенсиониран служител веднага щом напуснал общината, е заминал за чужбина и вече няколко месеца не може да бъде открит, за да даде обяснение за липсите, разкриха запознати със случая. Говорело се, че домакинът е заминал за Русия, но бившите му колеги дори не са сигурни точно в кой град пребивава вече ексобщинският служител.

Според наличните до момента данни, сред оценените общо на 100 000 лева картини нямало произведения на български класици, но заради оскъдната документация все още не е ясно дали няма загубени ценни експонати. Няма данни и дали сред изчезналите платна на чуждестранни автори няма картини на класически европейски автори, които да са идвали в ранния период на кариерата си да рисуват на пленери в Пловдив, коментират изкуствоведи.

По разследването на полицията предстои да бъдат проведени серия от разпити на настоящи и бивши служители на дирекция “Култура” в община Пловдив. Криминалисти вече провеждат оперативни разговори с търговци на картини, които евентуално може да са попаднали на някое от изчезналите от общината платна, обясниха от МВР.

“Може да се окаже, че както откраднатата преди време картина от социалистическия период “Работник с лопата” днес се оценява на над 10 000 евро, то и много от пловдивските платна от това време да са вече доста ценни. Това може да се установи само след извършване на серия от експертизи”, коментират още полицаи, които разследват кражби на културно-исторически ценности.