Страните членки на ЮНЕСКО приеха отново резолюция, критикуваща Израел за ограничаването на достъпа на мюсюлмани до свещено място в Ерусалим, съобщи европейски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс.

Израелското правителство беше разгневено допълнително от факта, че в резолюцията се използват само арабските имена на мястото, наричано от евреите Храмовия хълм. Мюсюлманите наричат мястото Благородното светилище (Харам аш Шариф) или комплекса към джамията "Ал Акса".

Проект на последната версия на резолюцията, публикуван на сайта на ЮНЕСКО с дата 12 октомври, показва, че мястото се обозначава само с използваните от арабите имена - нещо, което според Израел се равнява на отричане на еврейската му история, отбелязва Ройтерс.

"Театърът на абсурда в ЮНЕСКО продължава и днес организацията прие друго заблудено решение, което казва, че народът на Израел не е свързан с Храмовия хълм и Стената на плача", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху след решението.

Резолюцията, която се подновява периодично, осъжда Израел, защото ограничава достъпа на мюсюлмани до мястото, както и заради агресия от страна на полицаи и войници.

"Да се обяви, че Израел няма връзка с Храмовия хълм и Стената на плача, е същото, като да се каже, че Китай не е свързан с Великата китайска стена или че Египет не е свързан с пирамидите", добави Нетаняху.

Набил Абу Рденех, говорител на палестинския президент Махмуд Абас, заяви, че "това е важно послание към Израел, че трябва да прекрати окупацията си и да признае палестинската държава с Ерусалим като нейна столица, със свещените му за мюсюлмани и християни обекти".

Резолюцията беше приета с 24 гласа "за", 6 "против" и 26 въздържали се. Две от страните не са присъствали, съобщиха европейският дипломатически източник и друг източник, запознат с гласуването.

Франция, която се опитва да помогне за започването на преговори между израелски и палестински лидери до края на годината, е била сред страните, гласували в подкрепа на резолюцията предишния път. Решението предизвика дипломатически скандал с Израел. По-рано тази година френският президент Франсоа Оланд заяви, че е имало "корекция" на текста на тази резолюция и че ще бъде изключително бдителен относно съдържанието на текста тази година.

Тази година Франция е сред въздържалите се страни, съобщава европейският източник.
 

/БТА/