Напускащият републикански губернатор на Флорида Рик Скот спечели мястото в американския Сенат след ожесточена оспорвана надпревара с настоящия сенатор Бил Нелсън от демократите, показват официални резултати в неделя, цитирани от AFP, предава Фокус.

Нелсън загуби мястото , което държи в продължение на три мандата от 2001 г. насам, след като машинното и ръчното преброяване показаха, че Скот е е победил с малко над 10 000 гласа, или 50,05% срещу 49,93%.

"Току-що говорих със сенатор Бил Нелсън, който призна поражението, а аз му благодарих за годините му на обществена служба", пише Скот на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“.

Ден по-рано демократът Ендрю Гилиъм призна поражението си, в опита да стане първия афроамерикански губернатор на Слънчевия щат срещу своя републикански съперник Рон Де Сантис.

Тази надпревара също беше преразгледана.

И Стейси Абрамс, която се надяваше да стане първата чернокожа жена губернатор в Америка, заяви в петък, че няма да спечели състезанието си за губернаторското място в Джорджия, като същевременно обвини републиканския си съперник Брайън Кемп за натиск върху гласоподавателите.

Президентът Доналд Тръмп многократно е обвинявал, че изборите в Флорида са били повлияни от изборни измами, но щатските и местните власти са заявили, че няма данни за нарушения.