За четвърти ден пловдивски родители излизат на протест. Те са против решението на Общинския съвет да бъдат слети в едно основните училища „Душо Хаджидеков“ и „Георги Бенковски“. Днес протестът ще е пред Областна управа. Майките и бащите ще започнат да се събират в 9.00 часа, като същинските действия се очаква да са след 9.30 часа. Родителите настояват губернаторът Здравко Димитров да върне решението за преразглеждане. Ако и след това местният парламент не се съобрази с аргументите и исканията им, ще атакуват решението пред Административния съд.

Причина за протестите е голямото разстояние от около два километра между двете училища. Преди дни в ефира на Дарик радио една от майките разказа как е изминала този път за 50 минути, като детето й не е носело раница. Друго притеснение на родителите, както и на учениците от ОУ „Душо Хаджидеков“, е че децата ще бъдат лишени или от начална форма на обучение - до 4-ти клас, или от основна – до 8-ми.

Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов обясни пред Дарик, че предложението за сливане на двете училища не е по националната програма „Оптимизация на училищната мрежа“. Той допълни, че е възможно през следващата година евентуално новопреобразуваното учлище да потърси финансиране по тази програма.

Според Тотев сливането на училища в Пловдив е политика на общината още от 2012 г. Ако реорганизацията на двете училища на следващо ниво не бъде отхвърлена, се очаква да влезе в сила най-рано от септември 2017-та година.