Игнажден дойде с един ден по-рано тази година, след като в официалния църковен календар на Светия синод празникът на свети Игнатий Богоносец се оказа вписан на 19-и, а не на 20 декември. Игнажден е голям празник и в религиозния, и в народния календар, но репортерска проверка на „Марица” показа, че и дълбоко вярващите пловдивчани дори не подозират, че денят на свети Игнатий е преместен в деня преди традиционната дата.

„По типик (устав) празникът на свети Игнатий се мести с ден по-рано винаги когато се пада в неделя преди Рождество Христово. Това се прави, защото службата за Игнажден  не може да се съчетае с неделната преди рождественските празници”, заяви отец Виктор Христев от митрополитската църква „Св. Марина”. Справка в календара показа, че за последно Игнажден се е падал в неделя през 2009 г. В официалния календар на църквата за тази година, публикуван на сайта на синода, обаче денят на свети Игнатий е отбелязан на 20 декември.

„Календарът на църквата може и да не е бил променян тогава, но службата на свети Игнатий е била проведена в храмовете на 19 декември",  обясни  Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

След промяната на датата се  налага още днес човек да внимава кой пръв „полазва” дома му. Според поверието, ако първият прекрачил прага е добър и богат човек, годината ще бъде плодоносна и успешна.