Абсурдно-смехотворна теза развиха днес пред съда арестуваните за каналджийство Илия Христов и Димитър Иванов от Средец. На 28 октомври те бяха заловени от Гранична полиция с 18 бежанци, натикани в колата им.

Днес те за пореден път поискаха да излязат на свобода, всеки един от тях изтъквайки своите важни мотиви. „Невинни сме! Не сме каналджии. Не знаехме, че са бежанци. Качихме ги в колата и отидохме за гъби в гората“, оправдаха се днес Димитър и Илия, които живеят в ромското гето в Средец, съобщава Флагман.бг.

С думите си явно искаха да внушат, че са помислили смуглите афганистанци за техни съседи в махалата.

Илия Христов е осъждан 11 пъти за битови кражби. „Когато не съм в затвора работя, ако няма работа чакам на помощи. За последно бях към съвета, цепих дърва без договор. Даваха ми парите на ръка. Имам шест деца, с жена ми нямаме брак. Изхранваме се като събираме пластмаса и туби“, оправда се Илия пред съда днес.

В сравнение с него, другият арестуват Димитър Иванов изглежда като светец. Има само две присъди – за кражба и незаконна дървесина. За последно товарил дърва към местна фирма. Имал жена и дете, но половинката му избягала след първия му арест.

Въпреки сълзливите тези, които двамата цигани развиха пред магистратите, съдия Петя Петрова реши да ги остави в ареста.

Двамата са от най-ниското ниво на каналджийските схеми. Те са т.нар.“репери“, които прекарват бежанците през гората. Те са цигани, познаващи добре гората и коларските пътища.

След като ги изкарат оттам ги поемат други каналджии, които с личните си автомобили извозват бежанците до сръбско-българската граница.