Правителството в Букурещ използва антиевропейска реторика в коментара си за критичния към Румъния мониторингов доклад на Европейската комисия от тази седмица, каза в интервю за БНР румънската журналистка Кристина Чиляку, предаде БНР.  Според нея докладът за Букурещ е първа стъпка към разделянето на Румъния и България и оценяването им като отделни държави членки на ЕС.

„В Румъния беше отбелязано, че за първи път ЕС не разглежда България и Румъния като пакет“, каза Кристина Чиляку за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“. „Двете страни бяхме рамо до рамо от приемането ни в ЕС - от присъединителния процес, през механизма за наблюдение и оценка, Шенген и всичко останало. Бяхме заедно до публикуването на доклада. Тогава си казахме:

„Чакайте малко, България всъщност се справя доста по-добре от нас“, посочи журналистката. „Имаше редица коментари в румънските медии за това, че изненадващо и ненадейно ние вече не сме в пакет (с България), а като отделни държави. Очевидно вашите шансове са по-големи, тъй като до момента доказахте, че вашето правителство и вашият народ правят повече за спазването на европейските правила и ценности. А нашата страна прави по-малко“, каза тя..