Русия ясно показа на западните страни, че не възразява срещу оттегляне на сирийския президент Башар Асад като част от мирния процес, смекчавайки публично заявената си непоколебима подкрепа за Асад преди преговорите в Ню Йорк, казват дипломати.

Русия, както и Иран, е верен съюзник на Асад и осъществява военна интервенция в негова подкрепа срещу антиправителствените сили при петгодишната гражданска война, взела повече от четвърт милион жертви. И Русия, и Иран дълго твърдяха, че съдбата на Асад трябва да се реши чрез национални избори, пишат Луи Шарбоно и Париса Хавези от Ройтерс.

Западните сили, Турция, Саудитска Арабия и други неохотно се съгласиха да позволят на Асад да остане на власт по време на преходния период - компромис, проправил път за промяна от страна на Русия, казват западни дипломати.

"Налице е развитие, което ще приключи с оттеглянето на Асад", каза висш западен дипломат, пожелал анонимност.

"Руснаците сами стигнаха до положение да признаят, че Асад ще трябва да си иде до края на този преход, само че не са готови да го заявят публично", добави дипломатът. Няколко други западни висши представители потвърдиха мнението му.

САЩ, Русия наред с Иран, Саудитска Арабия и големите европейски и арабски сили се споразумяха за пътна карта за спиране на огъня в национален мащаб, за да може през януари да започнат шестмесечни преговори между правителството на Асад и опозицията за съставяне на правителство на единството, а до 18 месеца да се свикат избори.

Днес в Ню Йорк ще се състои трети кръг разговори, на които държавният секретар на САЩ Джон Кери, руският външен министър Сергей Лавров и около дузина други министри ще се опитат да запазят набраната инерция за постигане на сделка за спиране на войната.

Американски и европейски представители казват, че Асад не може да участва в никакви избори, организирани в съгласие с условията, договорени от големите сили на двете предишни министерски срещи във Виена.

Въпреки намаляването на противоречията, при преговорите все още има дълбоки разногласия за прекратяването на петгодишната гражданска война в Сирия, казаха близки до преговорите дипломати и представители, поискали да останат неназовани.

"Пропастта постепенно се стеснява, но все още е голяма" , каза висш западен дипломат. "Все още има страни, които смятат, че Асад е решението за справяне с Даеш ("Ислямска държава") - точно обратното на нашето виждане", добави той.

Дипломати казват, че Русия вече е по-склонна от Иран да изостави сирийския президент, ако бъде договорен план за преход. Иран от години подкрепя Асад със свои военни и, подобно на Русия, с оръжие, така че ще изгуби уважението и влиянието си, ако се откаже.

"Иран още не е стигнал до разбирането на Русия по въпроса за Асад", каза високопоставения западен дипломат.

Друг западен представител отбеляза, че ключът би бил да бъдат убедени Русия и Иран да се договорят точно как да се откажат от Асад. "Те трябва да го изоставят заедно, а да се накарат двете страни да съгласуват действията си в това отношение няма да е лесно", подчерта той.

Западен дипломат каза, че Русия вече има списък с възможни заместници на Асад, но отказа да посочи подробности. Не е ясно дали и Иран има такъв списък.

Съдбата на Асад няма да е централна тема на днешната министерската среща, въпреки че е въпрос, в който Вашингтон и Москва ще продължат да се вкопчват при двустранни разговори, казаха дипломати.

След тези преговори Съветът за сигурност се надява да приеме резолюция, подкрепяща кампанията за политически преход. Дипломати от Съвета казват, че петте постоянни членове - Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ - още не са споразумели по текста.

Други предизвикателства пред сирийските преговори е договарянето на състава на опозиционната делегация, която ще преговаря с правителството на Асад. Състояла се наскоро в Саудитска Арабия среща на опозиционни фигури постигна значителен напредък в оформянето на опозиционен блок, казват западни представители.

"Сега имаме ясна опозиция, която не е Даеш", заяви саудитският външен министър Адел ал Джубейр. "Имаме преговарящи около масата. Ако другата страна е сериозна, то Башар Асад и съюзниците му трябва да представят своя екип и да ги съберем заедно", добави министърът.

Сирия обвинява саудитците, Катар и Турция, че подкрепят "Ислямска държава" и други джихадистки групировки - нещо, което и трите страни отричат.
 

/БТА/