Русия е готова да подкрепи инициативата на специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура за извеждане на групировката Джебхат ан Нусра от Алепо, за да бъде спасен сирийският град. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"По оценки на ООН там има между шест и осем хиляди бойци. По наши данни оценки половината от тях са от Джебхат ан Нусра", каза Лавров в ефира на Първи канал на руската телевизия.

Той отбеляза, че е чул изявлението на Де Мистура, в което пратеникът на ООН призова джихадистите да бъдат изведени от Алепо, за да спрат бомбардировките срещу контролираните от опозицията източни квартали на града. "В името на спасението на Алепо ние сме готови да подкрепим този ход и да призовем сирийското правителство да даде съгласието си", каза руският външен министър.

Лавров отбеляза, че възниква въпросът какво ще стане с останалата половина от бойците, които са се слели с Джебхат ан Нусра. "Ако искат да си заминат от града със своето оръжие, да заповядат. Но ако искат да останат, тогава е нужно с тях да се постигне отделна договорка как да стане това", каза той.

Руският външен министър подчерта, че останалите бойци трябва официално да се отрекат от джихадистите, и чак след това правителствените структури, полицията и тези въоръжени опозиционери могат да сформират някакви съвместни органи на реда в Алепо. (БТА)