Удължаването на санкциите на Европейския съюз срещу Русия беше очаквано и няма да повлияе на руската икономика, заяви руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев, цитиран от ТАСС.

"Това беше очаквано решение, не чухме нищо ново. То по никакъв начин няма да повлияе на икономиката на Русия", каза Улюкаев в Найроби.

Той заяви също така, че решението на Русия да прекрати споразумението за свободна търговия с Украйна от 1 януари не противоречи на нормите на Световната търговска организация.

Както Dnes.bg съобщи, по-рано днес стана ясно, че заради недостатъчния напредък в мирния процес за Украйна, икономическите санкции на ЕС срещу Русия се удължават с шест месеца - до края на юли 2016 г. Представители на 28 члена на ЕС стартираха в късния следобед на петък официалната процедура за решението, поясняват дипломати, цитирани от DPA.

Решението е взето на планирана среща на постоянните представители на страните членки. Решението на постоянните представители обаче е само част от процедурата и официалното решение трябва да бъде взето от Съвета на ЕС на министерско равнище, уточняват източниците.