Командващият руските стратегически ядрени сили заяви днес, че новите им оръжия ще са способни да "неутрализират" всяка потенциална противоракетна отбрана, предаде Асошиейтед прес, като цитира руски медии.

И действащата, и перспективната система за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ няма да може да устои на масиран руски удар, заяви генерал-полковник Серегй Каракаев, командващ Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН), на пресконференция днес.
 
Оценките на специалистите показват, че разположената към днешна дата американска система за ПРО по своите информационнотехнологични и огневи възможности е неспособна да устои на масиран удар, заяви генералът, цитиран от ТАСС.

Макар че съществуващата американска противоракетна система още не е способна да отрази ракетна атака, която Русия е способна да предприеме, американският портиворакетен щит ще стане по-усъвършенстван в бъдеще, подчерта Каракаев.

"С оглед на това Русия коригира плановете си за развитие на стратегическите ядрени сили, взимайки предвид темповете и мащабите на прогнозираното развитие на информационните и ударните сили на дадената система. Реализацията на нашите планове предвижда прилагане на принципно нови ефективни средства и способи за преодоляване на всяка система за ПРО", заяви той, като подчерта, че ракетните войски ще се развиват съобразно параметрите на Договора за съкращаване на стратегическите ядрени сили, максимално модернизирайки въоръжението си.

На въоръжение през 2016 г. ще влезе нова система за управление, която ще позволи според Каракаев по-оперативно пренасочване на междуконтиненталните ракети, включително в условия на ядрено въздействие и радиолектронно заглушаване.

Освен това на космодрума Плесецк ще бъде осъществено пробно изстрелване на тежката междуконтинентална балистична ракета "Сармат", снабдена с нови средства за предолявяване на пративниковата система за ПРО, добави Каракаев, като подчерта, че тази ракета е изцяло разработена и произведена в руски предприятия.

Ракетните войски планират догодина общо 16 изстрелвания.

Ракетите, с които Русия разполага сега, са способни да поразят цели във всяка точка на света, каза генералът.

"Спомням си, че и миналата година ми зададохте аналогичен въпрос, а именно, няма ли да разполагаме нови части на южните граници на Русия, на територията на Кримския федерален окръг. И тогава ви отговорих, че това не е необходимо. Същото ще ви кажа сега и по отношение на Артика", заяви Каракаев.

По думите му обсегът на съвременните балистични ракети позволява да се поразяват цели във всяка точка на земното кълбо. При това ракетните комплекси надеждно са укрити от противниковите средства за поразяване в дълбоката вътрешност на Русия - от Тверска до Иркутска област, добави той.

(БТА)