Президентът Владимир Путин подписа закон, позволяващ на Русия да отхвърля решения на международни съдилища, включително на Европейския съд за правата на човека, предаде ДПА, цитирайки руски медии.

Законът, приет този месец от парламента, дава правото на Конституционния съд на Русия да не приема решения на чужди съдилища, ако те противоречат на конституцията, съобщават медиите.

Миналата година Европейският съд за правата на човека в Страсбург нареди Русия да плати близо 2 милиарда евро като обезщетение на бившите собственици на руската петролна компания Юкос.

Руското правителство ликвидира Юкос в началото на 2000-те години, след като хвърли шефа й Михаил Ходорковски в затвора по обвинения, които според негови привърженици са повдигнати, за да се пресекат политическите му амбиции. Ходорковски прекара повече от десет години в затвора.

Новият закон, който според мнозина е начин Русия да не изплати компенсациите заради Юкос, може да накърни доверието към нея като страна по международни договори, отбелязва ДПА.

Русия е подписала през 1998 г. Европейската конвенция за правата на човека и е длъжна да изпълнява решенията на съда в Страсбург, пише БТА.