Блокадата на сепаратисткия Донбас "става все по-тотална", защото украинският президентът Петро Порошенко е "принуден да прави отстъпки на радикалите", блокирали от януари жп линии, по които Киев получава въглища от отцепническия регион, констатира "Комерсант".

Вчера Порошенко разкритикува действията на радикално настроени граждански активисти и депутати, довели до инциденти през предходното денонощие. "Гледах това позорно видео. Как биеха полицаи, как се опитваха да им изтръгнат оръжието, как унижаваха бойци от националната гвардия и полицията, разчитайки, че те няма как да посегнат на един неприкосновен избраник!", цитира вестникът държавния глава.

"Действията на блокиращите у нас ще струват скъпо на Украйна, това е очевидно", признал Порошенко и уверил, че държавата "ще прати сметката" и на сепаратистите, и на партиите "Самопомощ" и "Баткившчина", и на другите организатори на блокадата.

За пръв път от началото на украинската криза Порошенко включи в списъка с виновници за ситуацията в Донбас - освен Русия и ръководствата на самопровъзгласилите се републики - политически сили, обявили се поначало за единна Украйна и защитили нейния европейски избор. Той бе принуден да признае, че несанкционираната досега от властите блокада на Донбас не е ускорила, а е забавила връщането на региона в Украйна, подчертава изданието.

Същевременно обаче украинският Съвет за национална сигурност и отбрана (СНСО) наложи пълна блокада върху транспортирането на стоки към и от районите, контролирани от проруските бунтовници. Опонентите на президента, които Порошенко се опита публично да осъди, фактически му натрапиха своя дневен ред - те карат държавния глава да действа все по-противоречиво, коментира "Комерсант".

"Украйна реши да узакони пълната блокада на Донбас въпреки вредите за държавата", обобщава в заглавие "Московский комсомолец".

Вчера бойци от силовите структури влязоха във Върховната рада с искане да бъде спряна блокадата на Донбас, а президентът Порошенко ги подкрепяше в това, наричайки радикалите помагачи на Кремъл. Но само час след закриването на заседанието се разбра, че държавният глава въвежда практически пълна блокада на самопровъзгласилите се републики, разказва всекидневникът.

Сепаратистите заявиха, че Киев нарушава Минските споразумения за уреждане на конфликта в Украйна, и действията му са геноцид спрямо четиримилионното население на размирния регион, напомня той.

"Московский комсомолец" помества коментари на политолози от Украйна и Русия, запитани какво означават "действията на украинското правителство, което първо признава блокадата за ощетяваща страната и нежелателна, а после само затваря всички транспортни комуникации" с отцепниците.

"Решението на СНСО може да бъде оспорено в Конституционния съд, защото това е сепаратизъм, узаконен на държавно равнище", казва Костянтин Бондаренко от Киев. Според него шефът на Съвета Олександър Турчинов се стреми "да докаже, че може да сложи ред в страната", защото "много отдавна" иска да стане премиер на Украйна.
СНСО цели да върне на властта "монопола върху силата, иззет от доброволческите съединения", участвали в блокадата, а междувременно "да свие патриотичния протест", разсъждава украинският аналитик Вадим Карасьов.
"Лявата ръка не знае и не схваща какво прави дясната", казва руският наблюдател Денис Денисов, споменавайки за "шизофрения в украинската власт".

Блокадата според него е пряко нарушение на украинската конституция. "От друга страна, Киев на официално ниво се отказа от териториите на Донецка и Луганска народни републики и от населението им. Досега никоя държава, заявяваща права върху определени територии, не ги е блокирала със свои решения. Така Украйна се опитва да се оттегли от Минските споразумения и да постигне превръщане на ДНР и ЛНР в суверенни държави", добавя експертът. 

(БТА)