Руски и украински хакери са откраднали около 1,7 млн. евро от белгийската банка "Дексия", която сега се нарича "Белфиус".

Престъпниците се обединили в движение за обира. Те са били предвождани от един от известните руски хакери Александър Калинин, пише белгийският вестник "Стандарт".

"Ужилването" станало през 2009 г., когато банката беше силно разклатена от финансовата криза и трябваше да бъде спасявана от държавата. Разплитането на аферата станало, след като германска банка сигнализирала за съмнителен превод от 300 000 евро от сметката на един от търговските клиенти на "Дексия".

Транзакцията била направена през германския трезор до сметката на украинска двойка в латвийската банка "Траста Комерцбанка".

Разследването на източването е съсредоточено тъкмо върху този превод, защото той е оставил най-много следи. Магистратите смятат да изправят пред съда и банкови шефове от "Дексия", защото са допуснали големи суми със съмнителен произход, да преминават през нейните сметки.

Александър Калинин и неговите съмишленици атакуват ИТ-системите на множество компании и финансови институции от 10 г. насам. Сред техните жертви е и Американската фондова борса "Насдак".

В момента процес срещу хакерите тече в САЩ, където няколко души са изправени пред съда, но самият Калинин е на свобода и се издирва.

Френско-белгийската банка "Дексия" беше първата голяма европейска жертва от финансовата криза. През 2008 г. в нея бяха налети €6 милиарда евро от белгийската държава. През 2011 г. финансовата институция излезе отново на червено след опрощаването на част от гръцкия дълг и започна процедура по фалита ѝ. "Здравата част" от банката беше купена от белгийската държава и си смени името от "Дексия" на "Белфиус".