Плаващ под турски флаг търговски кораб е възпрепятствал преместване на сондажни платформи на "Черноморнефтегаз" в нарушение на международните правила, след което катер на руската гранична служба и ракетен катер на Черноморския флот са принудили кораба да промени курса си. Това предаде РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на компанията.

Във връзка със сложната международна обстановка две сондажни платформи на държавната компания "Черноморнефтегаз" са били преместени от Одеското газово находище в руски териториални води.

При придвижването на сондажните платформи на пътя на конвоя от плавателни съдове с буксирания обект се появил „неизвестен търговски кораб под турски флаг“.

„Действайки в нарушение на международните правила за предупреждение за сблъсък на плавателни съдове в морето и общоприетите норми за морско корабоплаване, турският кораб не е дал път на конвоя, пресичащ пътя му, и направил опит да спре на пътя му на движение, което е създало извънредна ситуация. Капитанът на турския кораб не е осъществил радиоконтакт със съпровождащите кораби и не е отговорил на повикванията“, се казва в съобщението.

„Недоразумението“ е било отстранено от стражеви катер на руската гранична служба и ракетен катер на Черноморския флот, които принудили плавателния съд под турски флаг да промени курса си в безопасна за транспортния конвой посока, заявиха от руската компания.