Социализмът идва в ООН - нов генерален секретар ще стане португалецът Антониу Гутериш, гласи заглавие на РИА Новости. Агенцията нарича кандидата "социалист със стаж" и посочва, че бившият португалски премиер е оглавявал по-рано Социалистическия интернационал.

Съветът за сигурност на ООН официално номинира Антониу Гутериш за генерален секретар на световната организация. Очаква се Общото събрание на ООН да го избере идната седмица с петгодишен мандат, който ще започне на 1 януари.

Гутериш може да стане доста добър генерален секретар, не по-лош от сегашния, заявява пред РИА Новости бившият зам.-генерален секретар на ООН Сергей Орджоникидзе. Според експерта кандидатът се е представил добре като върховен комисар на ООН по бежанските въпроси и тъй като "проблемът с бежанците е много популярен в света, особено в ЕС, цяла Европа ще го подкрепя". Орджоникидзе не очаква "проблеми", ако Гутериш оглави ООН.

Основните решения в организацията се вземат от Съвета за сигурност и Общото събрание, а генералният секретар само ги изпълнява. Той е значима фигура с политическа тежест, но ролята му не бива да се надценява, добавя руският дипломат.

Русия отдавна разчиташе на висшия пост в ООН да бъде избрана ръководителката на ЮНЕСКО Ирина Бокова и новата кандидатура - тази на Гутериш, може да промени ситуацията, отбелязва "Парламентская газета".

Като цяло е трудно да преценим бъдещата позиция на Гутериш към Русия, но с оглед на това, че по-рано е оглавявал правителство на страна от НАТО, доста е вероятно отношението му към нас да отразява позицията на блока, пише руският вестник.

Същевременно този политик преди по-малко от месец се изказа положително за руско-американското споразумение за Сирия, следователно има нагласа за уреждане на конфликти по мирен път. Накрая, потенциалният генерален секретар на ООН се е срещал вече с президента на Русия Владимир Путин и Русия за него не е абстрактна страна с непознат лидер, добавя изданието.

Правозащитникът Бахром Исмаилов, говорил пред "Московский комсомолец", също оценява положително дейността на Гутериш като върховен комисар по бежанците към ООН, и то в период на войни, съпроводени с "колосален бежански приток".

Предстоящото му назначение начело на ООН сочи колко е важен проблемът с изселниците по принуда и бежанците в цял свят. Конфликтите в света едва ли ще намаляват, съответно няма да се топи и броят на бежанците. Тъй че изборът на Гутериш е напълно оправдан, та нали ООН е на първо място хуманитарна организация, коментира Исмаилов.

Португалският политолог Алешандре Герейру изтъква, че като премиер Гутериш е бил популярен в страната си заради усилията да решава социалните проблеми.

"Благодарение на него бе приет минимален доход, който осигури с пари всеки бедняк. Той съдейства и за независимостта на Източен Тимор, получена през 1999 г., той гарантира португалската подкрепа за мисията на НАТО в Косово срещу подкрепа за тиморската независимост", казва експертът.

"Всички португалци стискаха палци да спечели Гутериш. Всички ние знаем, че той символизира "третия път" в сравнение с кандидатите, предпочитани от САЩ и Русия. Но португалските кандидати имат силно предимство - ние не заплашваме никого и винаги се опитваме да постигнем консенсус за всеобщо задоволство. Гутериш не е изключение и ние виждаме в него самите себе си", заявява португалският аналитик.

/БТА/