Новият малък ракетен кораб "Зельоний Дол" от Черноморския флот, снабден с крилати ракети "Калибър-НК", снощи премина черноморските проливи и влезе в Средиземно море, предаде Интерфакс, като цитира турски медии, които са публикували снимки от плаването му през Босфора.

Истанбулски сайтове съобщили също, че заедно с кораба в акваторията на Средиземно море е влязъл и съпровождащия го миночистач "Ковровец". Очаква се още днес те да се доближат до бреговете на Сирия, където ще се присъединят към Средиземноморската ескадра на Русия.

Пресслужбата на Черноморския флот съобщи по-рано, че ракетният кораб "Зельоний Дол" и морският миночистач "Ковровец" са отплавали от Севастопол към Средиземно море "за изпълнение на планови задачи в състава на постоянната групировка на ВМФ в съответствие с плана за ротация на силите".

Новият ракетен кораб, който в края на миналата година влезе в състава на Черноморския флот, е въоръжен със същите крилати ракети, изстреляни през ноември от кораби на Каспийската флотилия и през декември от подводницата на Черноморския флот "Ростов на Дон" от акваторията на Средиземно море по цели на групировката "Исляска държава" в Сирия.

(БТА)