Бившият крал на белгийците Албер Втори получи съдебно нареждане да даде биологичен материал за тест за бащинство. Второинстанционен съд в Брюксел отсъди по иск на Делфин Бойел, която претендира, че е негова незаконна дъщеря.

50-годишната Бойел от години се опитва да докаже кралски произход, макар Албер II да отказва да я признае. Сега бившият владетел трябва в тримесечен срок да изпълни нареждането на съда.

Според нея тя е зачената от извънбрачната връзка на майка си - белгийска благородничка, и краля. По време на романа и двамата имат семейства.

На смъртния си одър майка й баронеса Сибил Селис Лонгшамп признала, кой е височайшият й родител. По-късен тест за бащинство, направен от съпруга на майка й по това време Жак Бойел, показал, че макар Делфин да е записана като негова дъщеря, той не е биологичният й баща.

От 5 г. Бойел, която е художничка и живее постоянно в Лондон, се опитва да накара краля да направи ДНК тест и да потвърди претенциите й за кралски произход.

Второинстанционният съд преобърна днес присъдата на първата инстанция, като апелационният съдия реши, че Бойел има право да знае дали бившият белгийски владетел е баща й. Градският съд отхвърли жалбата й с мотив, че макар да е установено, че Делфин и Жак Бойел не са кръвно свързани, съпругът на майка й се е грижил бащински за нея през детството й и така тя не е била лишена от родителска обич.

Магистратите от първата инстанция прецениха на това основание, че няма нужда да се доказва, че любовницата на краля го е дарила с дете.

Сега Албер Втори е изправен пред избор да се обърне към последната - касационна инстанция с аргументи за процедурни пропуски в делото, да откаже да направи теста или да приеме да даде биологичен материал. Ако третата инстанция потвърди мнението на първите две, Албер ще трябва да даде ДНК или пък да обяви официален отказ. Белгийското право дава основание съдът да заключи, че той индиректно признава незаконното си дете.

Кралят, който абдикира през 2013 г има двама синове и дъщеря от съпругата си кралица Паола. Най-големият му син Филип получи титлата крал, след като Албер Втори реши да се пенсионира като държавен глава на Белгия.