Двамата кандидати за кмет на Лондон са пълни противоположности, както по социален произход, така и в политическите си възгледи. Консерваторът Зак Голдсмит е син на милиардер, а бащата на лейбъриста Садик Хан е карал автобус. Първият е привърженик на идеята Великобритания да напусне Европейския съюз, а вторият е против, пишат Уердия Абделмалек и Флорънс Бидерман от Франс прес.

Герой от модерна приказка

Садик Хан. Снимка: Reuters

Животът на Садик Хан, който води по популярност в социологическите допитвания, прилича на герой от модерна приказка.

Роден е през октомври 1970 г. в пакистанско семейство, емигрирало малко преди това в Обединеното кралство. Отраства с шестте си братя и сестри в общинско жилище в Тутинг, популярен квартал в Южен Лондон. Мюсюлманин е.

Кой би повярвал, че 45 години по-късно ще се кандидатира за кмет на Лондон в страна, в която политиката остава привилегия на определен елит, се пита Дорийн Лорънс, негова приятелка и член на Камарата на лордовете.

Скромното минало обаче играе в полза на кандидата за кмет на столица, чието сърце клони наляво, за която многообразието е отличителен белег и която обича хубавите истории за успели хора.

Садик Хан често припомня, че баща му е бил шофьор на автобус, а майка му – шивачка.

В ученическите си години иска да учи дентална медицина и да стане зъболекар. Но един от учителите му забелязва дарбата му да води словесни дуели и го ориентира към правните науки. Така той става адвокат, специализира права на човека и в продължение на три години е председател на неправителствената организация "Либърти".

Садик е борбен не само на думи. Като дете тренира бокс, за да отвръща на тези, които посмеят да се отнасят подигравателно с него заради пакистанския му произход.

На 15 години се присъединява към Лейбъристката партия. През 1994 г. е избран е за общински съветник в Уандзуърт, в Южен Лондон, и заема поста до 2006 г.

През 2005 г. прекратява кариерата си на адвокат, за да стане депутат от Тутинг. Садик продължава да живее в този квартал със съпругата си, която е адвокатка, и с двете си дъщери тийнейджърки. Четиримата живеят в къща, малко по-голяма от тази от детството му.

Три години по-късно тогавашният премиер Гордън Браун му предлага поста министър, отговарящ за общностите, а на следващата година - министър на транспорта. Така той става първият мюсюлманин в кабинета на британския министър-председател.

Той отвръща на нападките на консерватори, които в опитите си да го сломят го обвиняват във връзки с ислямски екстремисти, като изтъква, че е гласувал в подкрепа на еднополовите бракове, което му е коствало заплахи със смърт и че винаги е осъждал екстремизма като тумор.

"Искам да бъда насреща за всички лондончани, от всички вероизповедания, за милионерите, за милиардерите, за шофьорите на автобуси и за лекарите специализанти", каза пред в. "Дейли телеграф" човекът, който плени както хора в бедните квартали, така и такива в лондонското "сити" с проевропейските си позиции.

Спящата красавица

Зак Голдсмит. Снимка: БТА

Четиридесет и една годишният Закариас Голдсмит, наричан Зак, изглежда също сякаш е излязъл от приказка - той е богат, даже много богат хубавец, облечен е безупречно, учил е в престижното учебно заведение "Итън". Но това не са задължително качествата, които те правят близък до избирателите и ежедневните им проблеми.

По време на предизборната кампания Зак не успя да отговори на няколко прости въпроса на журналист от Би Би Си за Лондон - за име на метростанция, футболни отбори и за това къде се намира един музей.

Той е син на френско-британския милиардер Джими Голдсмит. Преди да се впусне в политиката, името му се появява за пръв път светските хроники заедно с това на сестра му Джемима, която е бивша жена на пакистанската крикет звезда Имран Хан.

Завършването на "Итън" е задължително за всяко порядъчно дете от добро семейство, но на 16 години Зак е изключен от учебното заведение за притежание на канабис. Той пътува, а след това започва работа във вестник "Еколъджист", който е на чичо му.

Връзките му го отвеждат в политиката и през 2010 г. е избран за депутат консерватор от богатия избирателен район Ричмънд парк, а през 2015 г. е преизбран.

Женен е за Алис Ротшилд, което му е втори брак, и има пет деца.

Някои хора повдигат на въпрос това, че Зак няма образование, нито професионален опит. Но според директора на кампанията му Ник де Бойс е по-добре "да се съди по делата: Зак подобри резултата си като депутат от Ричмънд". Той каза за АФП, че е по-добре да бъде избран кмет, който да работи ръка за ръка с правителството.

Макар да е любезен и вежлив, Зак изпитва трудности да бъде убедителен в това колко страстно желае поста и заради вялата му кампания популярният в. "Мирър" го нарече "Спящата красавица".
 

/БТА/