САЩ въвеждат нови мерки срещу нелегалните мигранти, които се опитват да влязат в страната, предадоха световните информационни агенции.

Нарушителите вече няма да имат право на убежище. Това предвижда нов законопроект, подготвен от Департамента по вътрешна сигурност.

Предстои президентът Доналд Тръмп да го подпише. Не е изключено обаче отново да се стигне до съд и отмяна, тъй като правозащитни групи вече изразиха несъгласието си.

Припомняме, че борбата с нелегалната имиграция бе сред приоритетите в политиката на Тръмп.

Още с идването си на власт той наложи серия от драстични мерки, за да се справи с проблема - изграждане на стена по границата с Мексико, списък с държави, чиито граждани няма да бъдат допускани в страната и други.

Те обаче бяха атакувани в съда и администрацията бе принудена да направи отстъпки, предава Нюзбг. Също така принудителното разделяне на мигрантски семейства бе остро критикувано и властите трябваше отново да съберат хиляди деца с родителите им.

Последно Тръмп коментира и правото на безусловно гражданство на родените в САЩ деца на мигранти. Според него, то трябва да бъде ревизирано, защото дискриминира американците.