Да си намериш добра компания за далечно и екзотично пътуване не е лесна работа - хората сме с различни материални възможности и пътешественически нагласи. А и много от нас, дори жени, вече предпочитат да си правят компания със себе си и са щастливи да изучават света сами. Какво поведение да изберем, когато пътуваме без група и гид, за да не дърпаме дявола за опашката?

Най-важна за успешното ни самостоятелно пътешествие e детайлната предварителна подготовка. Когато знаем къде искаме да отидем, за колко време и с какъв бюджет, първо запазваме самолетните билети.

Подробното запознаване с интересните обекти вече ни дава и пълнежа на пътуването - национални паркове, старинни градчета, музеи и храмове. Това е добре да направим поне 3-4 месеца по-рано - не само заради по-изгодните цени, но и за спокойствието, че сме изпипали всеки елемент и нищо не е оставено на случайността.
В сайтовете на съответните държави има много и подробна туристическа информация, откъдето можете да разберете как да се придвижвате и къде да отседнете без риск. Там можете да намерите и специфична информация за поведението си, защото в много точки на света сама жена на път е все още твърде рядко явление.

Опитна в мимикрията

Облеклото и поведението са от най-голямо значение за безопасното ни пътешествие. Бялата жена, особено ако е руса и синеока, се приема за голяма екзотика и местните деца и жени ще искат да ви пипнат като представител от друга раса, да се снимат с вас или просто да ви се порадват.

Носете се с дълъг ръкав и крачол не само заради непознатите насекоми, които ще закусят с вас. Естествените материи в светъл цвят пазят температурата на тялото. Няма да привличате непознатите с голотата си, която може да се приеме като покана за по-близък контакт.

Носете шапка или кърпа или поне шал, с който да се покриете, ако забележите, че местните жени ходят така. Практикува се също и носенето на дискретна халка, независимо дали сте омъжена или не - така околните ще си мислят, че сте ангажирана и не търсите случайни авантюри.

Усмихвайте се, но не протягайте ръце и не ръкомахайте, освен ако не сте наясно с езика на жестовете в този географски район.

Не отговаряйте на подсвирквания и подвиквания, подминете ги с мълчание и не гледайте досадниците в очите.
Интуицията и чувството за самосъхранение ще ви подскажат много при влизането в хотела - веднага ще доловите дали сте избрали “почтено” място или “почасово”.

Ако е второто, дръжте се студено и надменно, за да не оставите и грам подозрение за целите на посещението ви.

Ако изпитате страх от оставането през нощта, прежалете парите и изберете друг хотел.

Дръжте ценностите си в сейфа му.

Бъдете особено подозрителни в общи бани и тоалетни за дупки в стената - прикривайте ги или се къпете с риза или друга подходяща горна дреха.

Внимавайте и при влизане в морето - в много мюсюлмански държави за жените и децата има запазен ден за плаж, а облеклото е много повече от бански костюм - цялата бурка.

На някои места е достатъчно да сме завързали пареото си, но на други, където голите рамене, колене и деколтета са табу, е приемливо да влизаме във водата с бермуди и тениски.

Пазете се от обиколки късно вечер по усамотени места и тъмни улички и не носете фото - и видеооборудването си.

Не се притеснявайте да питате патрулиращия полицай докъде е безопасно да ходите - той познава района и ще ви информира коректно.

Не се поддавайте и на местни, които са неочаквано любезни и приятни и веднага почват да ви омайват: целта е да ви накарат да купите и със сигурност ще бъдете измамени. Това се отнася особено за “скъпоценни” камъни (които уж ще можете да продадете у дома с огромна печалба) и евтини самолетни билети.

В барове или дискотеки лесно ще станете плячка на крадливи свалячи.

Не приемайте храна и напитки от непознати.

На рецепцията на хотела можете да се информирате какъв превоз да вземете и колко ориентировъчно ще ви струва до летището или до обект на интерес.

Изисквайте шофьорът да включва таксиметъра. В много държави той е отделен със стъкло или решетка от задната седалка. Избирайте винаги да сядате там. Не се качвайте, ако има друг пътник в колата.

Правите ли това преди тръгване?

Разпечатайте от страницата на външното ни министерство www.mfa.bg координатите на нашите най-близки посолства и консулства до държавите, които ще посещавате. От страниците на външното министерство на посетената страна се информирайте за последни новости за ситуацията в страната в случай на военни действия или природни бедствия.

Оставете на близките си копие от програмата на пътуването и името и телефона на застрахователя, който ви е издал полицата. Уговорете се кога и по какъв начин ще се чувате.

Непременно се снабдете с катинарчета за всички ципове по багажа ви - не се знае дали няма да ви използват за “муле” и да натикат в багажа ви непозволени за износ стоки.

Носете документите и парите си в импрегнирано портмоне, закачено под дрехите на врата или около кръста. Не го сваляйте в нощния влак, за да не го забравите в бързината при слизането.

Не взимайте със себе си бижута и ценни предмети.

Ако се окажете сред протестна демонстрация, не се изкушавайте да се правите на фоторепортер, а веднага се измъкнете от опасната зона.
Соловото пътешествие изисква и смелост, и способност за справяне в екстремни ситуации. Ако все пак сте тръгнала и малко съжалявате, че сте сама - по пътя все ще срещнете сродна душа, с която да продължите.