Служители от пловдивския район "Централен" вървят по входове и лепят стотици покани към собственици на имоти да се включат в програмата за безплатно саниране на жилищата им. "Програмата "Региони в растеж" предвижда ремонт на сгради с над два апартамента и къщи в централната градска част. С предимство са паметниците на културата", обясни кметът на района Георги Стаменов. Той потвърди, че негови подчинени са ангажирани да агитират стопаните на такива имоти. "Надявам се хората да са мотивирани и да имаме повече кандидати, които да се възползват от тази възможност", допълни Стаменов.
Той уточни, че санирането обхваща сградите по главната улица, които се водят ансамблов паметник на културата, както и тези в пресечките й, а също и къщите по улица "Иван Вазов". До края на годината собствениците им трябва да регистрират сдружения и да кандидатстват.
При ремонтите трябва да се запазят автентичните фасади, орнаментите по тях и цветовите гами.
"Оттам нататък, който не участва в тази програма и не приведе в приличен вид имота си, ще прибягваме към драстични санкции, предупреди Стаменов. Той припомни думите на министъра на културата Вежди Рашидов, че се готвят промени в закона със завишаване на глобите до 30 000 лева.