САЩ не се стремят да изолират Русия. В това увери американският държавен секретар Джон Кери след среща в Кремъл с руския президент Владимир Путин, предаде БТА като се позова на ТАСС.

Разговорът продължи повече от три часа. В него участваха и помощникът на руския президент Юрий Ушаков, заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд, съветникът на американския президент Барак Обама за Русия Селест Уоландър и посланикът на Съединените щати в Москва Джон Тефт, припомня ТАСС.

Основната част от разговорите протече при закрити врата. След срещата Джон Кери даде съвместна пресконференция със Сергей Лавров, с когото разговаря по-рано днес.

Кери посочи, че САЩ не водят политика, чиято цел руската изолация, предаде БТА като се позова на ТАСС.

САЩ и Русия говорят честно за разногласията помежду си, но търсят и подход за подобряване на отношенията, добави Кери.

Той посочи, че Вашингтон е съгласен с Москва по основния подход към ситуацията в Сирия, в това число и по въпроса, че Сирия трябва да остане единна, предаде ТАСС. Държавният секретар добави, че Русия и САЩ се движат в една посока по сирийския въпрос, добави Ройтерс.

Но Кери повтори отново позицията, че сирийският президент Башар Асад не може да ръководи в бъдеще Сирия.

Той обаче поясни, че днес в разговорите в Москва вниманието е било фокусирано не върху разногласията по този въпрос, а върху въпроса за политическия процес в Сирия и за политическия преход там, посочва Ройтерс.

Държавният секретар добави, че Русия и САЩ са дискутирали обмяната на данни относно локацията на антитерористичните операции в Сирия, допълва Ройтерс.

Кери обяви, че САЩ са готови да работят с Русия за разгрома на групировката "Ислямска държава".

Дипломат номер едно на САЩ изрази увереност, че въпреки разногласията Русия и САЩ могат да постигнат напредък по редица въпроси и да работят ефикасно.

Кери каза, че е информирал Путин за американското безпокойство относно предполагаеми руски въздушни удари по сирийската опозиция и Путин е взел предвид тази загриженост.

Кери изрази надежда, че скоро ще бъде поставена основа за постигане на прекратяване на огъня в цяла Сирия, допълва Ройтерс.

Той изрази и надежда, че ООН ще приеме резолюция относно следващите стъпки на преговорите за Сирия.

Кери каза, че след разговора с Путин САЩ и Русия са сближили позициите си по въпроса за терористичните групировки в Сирия и са на едно мнение, че за терористи ще се смятат ИД и групировката Джебхад ан Нусра.

САЩ и Русия са се съгласили, че тези две групировки не ще бъдат част от разговорите за уреждане на сирийската криза, допълва Ройтерс.

Тъй като на разговорите в Москва Кери обсъди и ситуацията в Украйна с Лавров и Путин, на пресконференцията той каза, че всички страни са длъжни да изпълняват минските договорки за Украйна, предаде ТАСС.

Дипломат номер едно определи разговора за Украйна с Путин като "добра дискусия".