Американските учени са готови и през следващите няколко седмици ще преминат към началния етап на изпитания на ваксина срещу вируса, който предизвиква болестта зика. Това заяви директорът на Националния институт на САЩ по алергии и инфекциозни заболявания Антъни Фаучи в интервю за Си Би Ес, цитира БГНЕС.

"Постигнахме значителни успехи. Имам предвид, че се движим наистина много бързо. Бих казал, че с голяма вероятност, в близките две седмици ще преминем към първата фаза на изпитания, която включва изпитване върху ограничен брой хора”, разказа експертът. Както обяснява Фаучи, става дума за около 80 доброволци.

"Ние ще проведем изследвания в рамките на (столицата) Вашингтон, за да се определи дали ваксината е безопасна", поясни специалистът. Цел на изследването ще бъде проверка на прогнозата на учените за последиците от употребата на ваксината.

„Това ще отнеме няколко месеца. Така към началото на 2017 година, ако всичко върви добре, ще започнем тестове за непосредствената ефективност на ваксината", завърши той. Фаучи очаква ръст на случаите на предаване на вируса в континенталната част на САЩ.

„Почти сигурно ще има повече отделни случаи на предаване на вируса. Не смятам, че броят им ще остане четири, но не мисля, че ще трябва да се справяме с широко разпространение на заболяването в страната", обясни той.

По-рано правителството на САЩ съобщи, че четирима жители на щата Флорида, които са били диагностицирани с вируса, са се заразили, докато са били в малък район на север от Маями.

За първи път заболяването зика е идентифицирано през 1947 г. в Уганда. Неговите клинични симптоми са: висока температура, треска, главоболие, болки в ставите и гърба, кожен обрив, бърза умора. Учените смятат, че вирусът предизвиква различни аномалии в развитието на плода при бременност. Като най-сериозната от тях с определя микроцефалията - значително намаляване на размера на черепа, което води до деменция, проблеми със зрението и слуха.