Съветът за сигурност на ООН единодушно подкрепи Антониу Гутериш, бившия премиер на Португалия, за следващ генерален секретар на организацията, предаде Франс прес. На  среща при закрити врата 15-членният съвет прие резолюция, официално номинираща Гутериш за водещия пост пред Общото събрание на ООН, съобщават участвали в заседанието дипломати.

При вчерашното последно гласуване в Съвета за сигурност на ООН Гутериш зае категорично първото място с 13 гласа „насърчавам“ и 2 „без мнение“.

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш е известен като човек на действието. Той е католик, умерен социалист и проевропейски настроен политик, който е бил и върховен комисар на ООН за бежанците.

Гутериш е на 67 години. Равносметката от двама му мандата начело на Върховния комисариат за бежанците на ООН /2005-2015 г./ е белязана от реформа във вътрешната организация на ведомството, която позволи да се намали една трета от персонала, базиран в Женева с цел увеличаване на капацитета за спешна намеса на международно ниво.

В момент на най-тежката бежанска криза, която е познал светът и която се обостри заради войната в Сирия, Гутериш не престана да отправя призиви към международната общност да прояви по-голяма солидарност към милионите мигранти и кандидати за убежище.

Гутериш е инженер по образование. Роден е в Лисабон на 30 април 1949 г. Започва политическия преход в лоното на католически движения, преди да влезе в Португалската социалистическа партия. Депутат става за първи път през 1976 г. в първия парламент на Португалия след края на 50-годишната диктатура. След това прекарва дълго време в парламента, където си спечелва репутацията на добър оратор. Заради умението да надделява в словесните спорове той дори получава прякора "говорещ къртачен чук".

През 1992 г. Гутериш става генерален секретар на Португалската социалистическа партия, която по онова време е в опозиция. Под ръководството му социалистите печелят парламентарните избори през октомври 1995 г. и тази победа изпраща Гутериш на премиерския пост. Тогава Португалия преживява период на бърза експанзия и на почти никаква безработица.

Това позволява пък на премиера Гутериш да създаде минимален гарантиран доход - една от ключовите мерки на правителството му. Като премиер Гутериш се показва като отговорен политик, отворен към диалога. В качеството си на убеден европеец той си поставя за цел влизането на страната му в Еврозоната и постига успешно това. Партията на Гутериш печели парламентарните избори и през 1999 г. и той отново е премиер.

Критици на Гутериш го упрекват, че е допринесъл за победата на "не"-то по време на референдума от 1998 г. за декриминализиране на абортите, тъй като в качеството си на пламенен католик той никога не е крил сдържаното си мнение към доброволното прекратяване на бременността.

На международната сцена Гутериш печели слава с дипломатическите си умения, които прилага по отношение на кризата в Източен Тимор, бившата португалска колония, опустошена от кланетата на проиндонезийските милиции през 1999 г. след победата на референдума на привържениците на самоопределянето. Тогава Гутериш успява да убеди международната общност, че е необходима намеса на ООН в Източен Тимор.

В края на 2001 г. социалистите в Португалия губят общинските избори и техният генерален секретар Гутериш подава оставка от премиерския пост насред мандата си. Той се отказва от политиката, за да се посвети на дипломатическата кариера зад граница. Но оттогава името му се споменава за потенциален кандидат на всички президентски избори в Португалия. Самият Гутериш обаче винаги е отказвал да се кандидатира за този пост с аргумента, че обича действията и нещата, които го задължават да се намесва постоянно, пише БТА.

Гутериш има две деца от първия си брак. Съпругата му е починала през 1998 г. и той се жени след това отново.