Тя е сдържана и предпазлива, физик по образование от бившата ГДР, която внимателно обмисля решенията си и никога не се е наслаждавала на огромното внимание, насочено към нея, защото е най-могъщият лидер в Европа.Той е богат строителен магнат от Ню Йорк, импулсивен е и обича да е под светлините на прожекторите.

Трудно е да си представим двама по-различни лидери, както по стил, така и като личности, от канцлера на Германия Ангела Меркел и Доналд Тръмп, новия президент на САЩ.

Утре те ще разговарят очи в очи за пръв път - среща с голям залог, която ще бъде следена от правителствата по целия свят за възможни насоки за бъдещето на транстлантическия съюз, партньорство, което играе съществена роля за облика на следвоенния световен ред, но което Тръмп заплашва да прекрати.

"Дали смятам, че ще станат добри приятели? Най-вероятно не. Те са много различни като личности", каза Чарлз Купчан, който съветваше предшественика на Тръмп Барак Обама като член на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

"Но смятам, че и двамата имат интерес, както от политическа, така и от стратегическа гледна точка, да се научат да работят заедно. Може да се каже, че това ще е най-важната среща с чуждестранен лидер при президентското управление на Тръмп."

Германски служители заявиха, че 62-годишната Меркел, която обича да изпипва детайлите, се подготвя най-внимателно за посещението във Вашингтон. Гледала е речи на Тръмп и е чела негови интервюта, включително пространно интервю за списание Playboy от 1990 г., в което той излага много от спорните идеи, които в момента се опитва да приложи като президент, казват те.

Хора от обкръжението на канцлера анализират и срещите на Тръмп с други лидери - сред които премиерите на Великобритания, Япония и Канада - Тереза Мей, Шиндзо Абе и Джъстин Трюдо - и са потърсили мнението на свои колеги за най-добрия подход към бившата звезда от телевизионно риалити шоу, добавиха източниците.

"Трябва да сме подготвени за факта, че той не обича да слуша прекалено дълго, че предпочита ясни позиции и не иска да задълбава в детайли", каза високопоставен германски служител.

В икономическата и външната политика различията между двамата ръководители сякаш са огромни. Тръмп окачестви решението на Меркел да позволи на стотици хиляди бежанци да дойдат в Германия като "катастрофална грешка". Той заплаши да обложи с мита германските автомобилни производители, които правят внос на американския пазар. И освен това разкритикува Берлин, че не харчи повече за отбрана, отдавнашна претенция на САЩ, с която Меркел обеща да се заеме. Друг източник на напрежение е търговският излишък на Германия със САЩ, възлизащ на 50 милиарда евро. Съветникът на Тръмп Питър Наваро обвини федералната република в извличане на нечестни търговски изгоди чрез слабо евро. Меркел и министрите й казват, че Европейската централна банка - а не Берлин - владее съдбата на единната европейска валута.

Темата за Русия също ще присъства в дневния ред на разговорите. Представители на Белия дом заявиха, че Тръмп ще потърси съвет от Меркел за подхода към руския президент Владимир Путин.

Меркел възприе критично отношение към забраната на Тръмп за влизане в САЩ на граждани на няколко страни с предимно мюсюлманско население. В телефонен разговор през януари тя обясни на американския президент, че Женевската конвенция изисква от подписалите я, включително от САЩ, да приемат бежанци от войни на хуманитарни основания.

Меркел също е обезпокоена, че Тръмп, който неведнъж похвали решението на Великобритания да напусне ЕС, може да продължи да подкопава съюза с реториката си във времена на дълбока криза, предизвикана от възхода на евроскептични популистки партии.

"Европа е в доста крехко и несигурно състояние и Германия се опитва да запази целостта на проекта за европейска интеграция. Подозирам, че канцлерът ще иска да даде на президента ясно да разбере това", каза Антъни Гарднър, който до януари беше постоянен представител на САЩ в ЕС.

"Това е възможност да се набележат области от взаимен интерес, да се определи положителен дневен ред", добави той, "Но една-единствена среща сама по себе си не е в състояние да промени климата (в двустранните отношения)."
Тръмп е третият американски президент, с когото е работила Меркел, управляващият от най-дълго време европейски лидер.

Тя изгради добри отношения с Джордж Буш-син, който имаше силно желание да подобри връзките с Германия след конфликта му с предшественика на Меркел Герхард Шрьодер заради войната в Ирак.

И макар отношенията с Обама да имаха трудно начало след като Меркел му отказа да държи реч до Бранденбургската врата в неговата предизборна кампания през 2008 г., с времето двамата се сближиха, сътрудничеха по въпроса за санкциите срещу Русия и започнаха преговорите за трансатлантическо споразумение за свободна търговия.

"Раздялата е трудна за мен", призна Меркел при визитата на Обама през ноември, седмица след победата на Тръмп. Германският лидер ще трябва да се придържа към труден баланс във Вашингтон.
Предвид задаващите се парламентарни избори през септември, се налага Меркел да не създава впечатление у политическите си противници, че се стреми към комфортни отношения с Тръмп. От друга страна обаче тя не може да си позволи открита конфронтация с него, което може да навреди на германските интереси.

Едно от най-големите безпокойства в екипа на канцлера преди визитата е да не изникнат изненади. Японският премиер Абе имаше неловко 19-секундно ръкостискане с Тръмп, докато Мей беше разкритикувана от някои среди в британските медии, че се хванали за ръка с американския президент на обиколката из Белия дом, както изглежда, след като той й подал ръка, за да запази равновесие. Преди израелският премиер Бенямин Нетаняху да се срещне с Тръмп миналия месец, той и екипът му прекарали целия предишен ден в безкрайно проиграване на сценарии, въпроси и влизане в роли, за да са сигурни, че са готови за всички възможности.

Но накрая пак се оказаха изненадани, след като Тръмп заговори спонтанно на общата пресконференция по щекотливите въпроси за еврейските селища и бъдещата палестинска държава.Меркел е признавала, че до такава степен не обича изненадите, че като дете си подготвяла списъка с желания за Коледа няколко месеца предварително, за да не я изненадат с неочакван подарък.

С Тръмп може да й се наложи да очаква неочакваното.

/БТА/