Маргарет Хилда Тачър е родена на 13 октомври 1925 г. в източния британски град Грантъм. Възпитана е в силно религиозно семейство. Завършва химия в оксфордския колеж „Самървил”, а по-късно записва право и се квалифицира като съдебен адвокат. По време на изборите през 1950 г. тя привлича медийното внимание като най-младата жена кандидат сред консерваторите в Дартфорд, който се счита за сигурно място за лейбъристите и макар че губи, с кампанията си намалява броя на подадените гласове за лейбъристите. Лесно печели изборите през 1959 г. и заема мястото си в Камарата на общините. 20 години по-късно, през 1979 г. е избрана за министър-председател на Великобритания. Тачър бе първата и единствена жена министър-председател в Обединеното кралство – от 4 май 1979 до 28 ноември 1990 г. Тя изведе консерваторите до три изборни победи и управлява 11 години – най-дългият период без прекъсване от началото на ХІХ век. До смъртта си остана известна по света като „Желязната лейди”.

Ето някои от блестящите й изказвания, останали в историята:

„Да бъдеш силен е като да бъдеш дама. Ако трябва да обясняваш на хората, че си, значи не си.“

„Ако искаш нещо да бъде казано, помоли мъж. Ако искаш да бъде направено, помоли жена.“

„В политиката съм заради конфликта между добро и зло, но вярвам, че накрая доброто ще възтържествува.“

„Всяка жена, разбираща проблемите, възникващи при управлението на дома, може да разбере проблемите, възникващи при управлението на страната.”

„Петелът може и добре да кукурига, но все пак кокошката снася яйцата.”

„Замислете се за някой ден, от който сте наистина доволни в края. Това няма да е ден, през който сте се шляли, без да вършите нищо. Това ще е ден, през който сте имали страшно много неща за вършене и сте ги свършили всичките!”

„Не познавам никой, който е достигнал върха без усилена работа. Това е рецептата. Може и да не ви закара до върха, но ще стигнете доста близко.“